Potpisani Ugovori o dvije darovnice između Svjetske banke i hrvatske Vlade

U Ministarstvu financija danas su potpisani Ugovori o dvije darovnice između Svjetske banke i hrvatske Vlade za sufinanciranje Projekta očuvanja krških ekoloških sustava i za pripremu Projekta održivog zdravstvenog sustava ukupne vrijednosti 625 tisuća dolara.

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - U Ministarstvu financija danas su potpisani Ugovori o dvije darovnice između Svjetske banke i hrvatske Vlade za sufinanciranje Projekta očuvanja krških ekoloških sustava i za pripremu Projekta održivog zdravstvenog sustava ukupne vrijednosti 625 tisuća dolara.

Ugovore su potpisali ministar financija Ivan Šuker i voditelj Regionalnog Ureda Svjetske banke u Zagrebu Albert Martinez.

Potpisivanju Ugovora nazočili su i ministar kulture Božo Biškupić, državni tajnik Ministarstva zdravstva Velimir Božikov, veleposlanik Kraljevine Norveške Knut Toraasen i savjetnik japanskog veleposlanstva Hidehiro Hosaka.

Prvu je darovnicu od 200 tisuća dolara osigurala Vlada Kraljevine Norveške, a namijenjena je Ministarstvu kulture za sufinanciranje Projekta očuvanja krških ekoloških sustava - za program malih potpora. Taj bi program trebao potaknuti poduzetništvo, uz očuvanje prirode krškog područja te pospješiti razvoj suradnje lokalnog stanovništva s nacionalnim parkovima i parkom prirode koji su uključeni u projekt.

Sredstva su namijenjena fizičkim i pravnim osobama, a putem javnog natječaja dodijeljivat će ih Ministarstvo kulture.

Za Projekt očuvanja krških ekoloških sustava su 2002. odobrena sredstva Fonda za globalni okoliš u iznosu od 5,07 milijuna dolara putem Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a planira se dovšiti 2007. Ministar kulture Božo Biškupić rekao je kako će se projekt proširiti i na Biokovo, koje je, dodao je, jednako važno kao i Velebit.

Za drugu je darovnicu novac osigurala vlada Japana, a namijenjeni su Ministarstvu zdravstva za pripremu Projekta održivog zdravstvenog sustava.

Državni tajnik Velimir Božikov rekao je da će se tim novcima renovirati i Klinika za ortopediju na Šalati te uspostaviti Centar za lokomotoriku kao i Centralni prijam u bolnici Sestre milosrdnice.

Savjetnik japanskog veleposlanstva Hidehiro Hosaka izrazio je nadu da će darovnica pomoći u izradi učinkovitog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Zahvalivši donatorima ministar Šuker je rekao da je Svjetska banka Hrvatskoj od primanja u punopravno članstvo (25. veljače 1993.) odobrila 37 darovnica u ukupnom iznosu od više od 33 milijuna dolara.

Voditelj Regionalnog ureda Svjetske banke u Zagrebu Albert Martinez rekao je da će Svjetska banka i dalje pomagati Hrvatskoj.

Veleposlanik Kraljevine Norveške Knut Toraasen istaknuo je kako je posljednjih godina Hrvatska značajno napredovala i da ima veliku ulogu za stabilnost u regiji, što je i razlog da joj Kraljevina Norveška pruža punu potporu za punopravno članstvo u EU i u NATO savez.



Pisane vijesti