Potpisani ugovori, vrijedni 83 milijuna eura, donose nove projekte za daljnji razvoj Varaždinske županije

  • Slika /Vijesti/2024/Veljača/29 veljača/VRH_7655-01.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Varaždinskoj županiji, a svoj je posjet započeo obilaskom gradilišta dvorca Opeka i Arboretuma u općini Vinica, kao reprezentativnog budućeg sjedišta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, zajedno s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom i županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom.

Nakon toga u Županijskoj palači održao je sastanak sa županom, gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije te predstavnicima Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda, te prisustvovao potpisivanju i uručivanju ugovora i sporazuma vezanih za realizaciju važnih  infrastrukturnih projekata u prometu i vodoopskrbi u Varaždinskoj županiji.
 
Tom je prilikom, u izjavi za medije, istaknuo da svaki posjet članova Vlade Varaždinskoj županiji donese projekte koji dižu kvalitetu života na sjeveru Hrvatske pa je tako bilo, podsjetio je, i prilikom posljednjeg posjeta i obilaska niza dovršenih ili započetih projekata vrijednih nešto više od 100 milijuna eura.
 
''Danas, samo dva mjeseca nakon tog posjeta, svjedočili smo potpisivanju i uručenju ugovora vrijednih 83 milijuna eura, a obišli smo i Vinicu i vidjeli kako napreduju radovi na još jednom centru kompetentnosti. Nakon Medicinske škole u Varaždinu, sada smo vidjeli poljoprivrednu školu u povijesnom dvorcu i arboretum koji je izrazito značajan za Varaždinsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku'', rekao je Plenković te dodao da se radi o projektu vrijednom 18 milijuna eura. 
 
Na nedavnom sastanku sa županima sjevernih hrvatskih županija u Koprivnici govorilo se upravo o velikim ulaganjima u ovo područje, što potvrđuje i današnji posjet koji je, smatra premijer, manifestacija i konkretizacija Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja diljem Hrvatske, ulaganja i pametnog korištenja sredstava državnog proračuna, kao i onih iz europskih izvora, koji kvalitetu, bilo da je riječ o obrazovanju ili o cestovnoj infrastrukturi dižu na jednu novu razinu.
 
Pritom je naglasio poseban značajan danas potpisanog ugovora za prvu dionicu ceste između Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine koja će dati konkretan doprinos boljoj povezanosti i Varaždina i Krapine, ali i cijelog sjevera Hrvatske. 
 
General Kundid kao načelnik Glavnog stožera HV može odgovarati izazovima vremena
 
Upitan da li je, uz imenovanje generala Tihomira Kundida za načelnika Glavnog stožera HV-a, bilo dogovora s Uredom predsjednika oko ravnatelja SOA-e, Plenković je poručio da je važno sagledati pristup hrvatske Vlade imenovanju ključnih ljudi koji se nominiraju u zajedničkoj proceduri u kojoj sudjeluju Vlada i predsjednik Republike.
 
''Mi smo danas sukladno zakonskom roku predložili generala Tihomira Kundida za načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, čovjeka kojeg dobro poznajemo, hrvatskog branitelja koji je trenutno na dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i vjerujemo da on sa svojim kvalitetama, zajedno s drugim časnicima HV-a, može odgovarati izazovima vremena u kojima se nalazimo'', kazao je.
 
Promijenjene globalne sigurnosne okolnosti

Poručio je da je Vlada itekako svjesna promijenjenih globalnih sigurnosnih okolnosti u vremenu kada Rusija već dvije godine vodi brutalni agresivni rat protiv Ukrajine, u vremenu kada se nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael ratuje na Bliskom istoku i u vremenu kada se mora voditi računa o stabilnosti jugoistoka Europe.
 
''U tom vremenu, tijekom naših mandata, povećali smo proračun za Hrvatske vojske od nekadašnjih malo više od 500 milijuna eura godišnje na aktualnih milijardu i 180 milijuna. Imamo i najveća ulaganja poput nabave višenamjenskih borbenih aviona i američkih novih Crnih jastrebova. Tako ćemo uskoro imati flotu od 12 Rafalea i 12 Crnih jastrebova koji predstavljaju nezamislivu snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva'', rekao je premijer.
 
Osim toga, Vlada je prošloga tjedna donijela i odluku, kroz veliku reformu plaća u državnim i javnim službama, o povijesnom povećanju plaća u Hrvatskoj vojsci čime je pokazala respekt prema hrvatskom vojniku, prema hrvatskim časnicima i prema zaposlenicima Ministarstva obrane. Na isti takav odgovoran način pristupili smo i imenovanju novoga načelnika Glavnoga stožera, kazao je Plenković te se pritom zahvalio dosadašnjem načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju.
 
''Budući da dolazi kraj mandata načelnika Glavnog stožera i ravnatelja SOA-e, potpredsjednik Anušić koji je obavio razgovor s predsjednikom, došao mi je nakon tog sastanka s vrlo jasnim razumijevanjem da kada je riječ o načelniku Glavnog stožera vrlo brzo postižemo suglasje o generalu Kundidu, a kada je riječ o SOA-i razumijevanje potpredsjednika Anušića je bilo, da je, što se tiče imenovanja i nastavka mandata gospodina Markića, izražena načelna spremnost. Prema tome, što se nas tiče, to razumijevanje bilo je i temelj donošenja ovih odluka. Mi ćemo kao Vlada na tome ustrajati'', ustvrdio je Plenković. 
 
Nisam primijetio da je do sada postojao neki problem u funkcioniranju SOA-e
 
Daniel Markić je na dužnosti ravnatelja SOA-e skoro osam godina te premijer poručuje da do sada nije primijetio da je postojao neki problem u funkcioniranju SOA-e niti da je bio artikuliran od strane predsjednika Republike.
 
''Problem se pojavio nedavno, u proceduri za koju predsjednik uopće nije nadležan, a to je imenovanje glavnog državnog odvjetnika, gdje je očito, iz ove komunikacije koja je danas puštena u medije, da on izražava neke rezerve. Što se tiče njegove uloge u imenovanju glavnog državnog odvjetnika, ona ne postoji'', istaknuo je.
 
Što se pak tiče nekih otvorenih pitanja, dodao je Plenković, ona se mogu jedino vezati za vrijeme kada je Zoran Milanović bio premijer i kada je njegov današnji savjetnik za nacionalnu sigurnost bio šef SOA-e, a zasigurno ne na aktualno vrijeme. 
 
Milanović je od SOA-e dobio sve što je tražio 
 
Komentirajući tvrdnju da predsjednik Milanović tražio analizu SOA-e  zbog nepostupanja u slučaju Ivana Turduića,Plenković je kazao da je Milanović dobio sve što je tražio i da ne vidi što je SOA trebala njemu dati, a da mu nije dala. 
 
''Hrvatska Vlada je konstruktivna i uvijek radi u zaštiti općih nacionalnih interesa, uz respekt prema Hrvatskoj vojsci i imenovanju na položaj načelnika Glavnog stožera. Jednaku vrstu respekta imamo i prema Sigurnosno-obavještajnoj agenciji i imenovanju njenog čelnog čovjeka i to na temelju suradnje koja je sve ove godine bila odlična. Mi tu ne vidimo problem. Da li ga predsjednik vidi iz nekih stvarnih razloga ili iz nekih političkih razloga, dovoljno pratite politiku da vidite o čemu se radi'', poručio je.
 
Novinare je zanimalo da li se kod imenovanja Tihomira Kundida i Daniela Markića radi o nekoj vrsti trampe, što je premijer odbacio.

''Mi ne gledamo na ljude koji su profesionalci, bilo da je riječ o vojnicima ili ljudima iz Sigurnosno-obavještajne agencije, u kontekstu nekakve trampe, nego u smislu njihove sposobnosti, dosadašnjeg rada, kvalitete i doprinosa onome što se zove nacionalna sigurnost'', poručio je Plenković dodavši da to nema nikakve veze s predstojećim izborima.

Pisane vijesti