Potpisani ugovori vrijedni više od 500 milijuna kuna za prometni i gospodarski razvoj u Splitsko-dalmatinskoj županiji

  • Slika /Vijesti/2021/travanj/27 travnja/VRH_9382.jpg

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju. Sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade "Pauci", čijim je pripadnicima čestitao i zahvalio im na izuzetnom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji. Sastao se i sa županom Bobanom i gradonačelnikom Oparom te istaknuo da je tijekom Covid krize Vlada osigurala milijardu i 112 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta u toj Županiji. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji je započeo u Dračevcu obilježavanjem 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade i polaganjem vijenca kod Spomen kapelice Sv. Križ Dračevac, a potom se sastao s predstavnicima Udruge veterana 4. gardijske brigade.
 
Tom je prigodom čestitao rođendan pripadnicima 4. gardijske brigade – Paucima – istaknuvši da su dali izuzetno velik doprinos Domovinskom ratu, hrvatskoj slobodi i demokraciji te svemu onome što današnje generacije uživaju.
 
Podsjetio je da je u toj brigadi bilo 7400 pripadnika, a njih 196 nažalost je izgubilo živote, dok se četvorica još uvijek vode kao nestali.
 
"Bili su na svim najvažnijim bojištima za vrijeme Domovinskoga rata, dali nemjerljiv doprinos i važno je, nakon 30 godina od njihovoga osnutka, pokazati poštovanje prema pripadnicima 4. gardijske brigade, njihovim obiteljima i njihovom doprinosu za modernu i slobodnu Hrvatsku", poručio je i dodao kako je s veteranima te brigade razgovarao o tome kako su se prilagodili te otkrio da su iskoristili 1,8 milijuna kuna europskih sredstava za različite projekte gdje na svoj način daju doprinos društvu i sada, puno godina nakon Domovinskog rata. 
 
U Splitu danas potpisani i uručeni ugovori vrijedni 500 milijuna kuna
 
Potom se predsjednik Vlade sastao sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom, a nazočio je i potpisivanju tri ugovora u području prometa, koji će znatno olakšati funkcioniranje grada Splita i županije.
 
"Smatram to velikim iskorakom koji će promijeniti funkcioniranje županije u prometnom smislu", kazao je premijer Plenković.
 
Sastao se i s gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom, te nazočio će uručenju Ugovora o razvoju zone Dračevac – Tehnološki park Split te Ugovora o izgradnji i opremanju centralnog objekta Tehnološkog parka Split, kao i potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave novih autobusa za Promet d.o.o. te za projekt uvođenja inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita.
 
Premijer Plenković zahvalio je gradonačelniku Krstuloviću Opari na vrijednom i sjajno odrađenom mandatu u protekle četiri godine, unatoč bolesti koja ga je zatekla gotovo na početku mandata.
 
Što se tiče uručenih i potpisanih ugovora, premijer je istaknuo da je njihova ukupna vrijednost 500 milijuna kuna, istaknuvši da se radi o velikom doprinosu razvoju Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Iz europskih sredstava dosad ugovoreno 900 milijuna eura projekata
 
Naglasivši da je Splitsko-dalmatinska županija s najvišim brojem jedinica lokalne samouprave, čak 55, izrazio je zadovoljstvo što su joj proteklih godina znatno povećani prihodi nakon izmjena Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, čime su bili u poziciji realizirati puno projekata koje su obećali svojim građanima.
 
Naveo je i da se županija približava iznosu od 900 milijuna eura ukupno ugovorenih projekata koji se financiraju europskim sredstvima, što, dodao je, govori o agilnosti svih aktera.
 
Ujedno, za očuvanje radnih mjesta u vrijeme Covid krize, za tu je županiju Vlada osigurala naknadu za preko 72 tisuće radnika, a dosad je isplaćeno milijarda i 112 milijuna kuna. Dodao je da je ta naknada produžena i za mjesec svibanj te da će je nastaviti primati svi radnici koji se bave onim djelatnostima koje su ograničene zbog pandemije.

Pisane vijesti | Andrej Plenković