Potpisano Pismo namjere između Vlade Republike Hrvatske, Vlade Kraljevine Nizozemske i Svjetske banke

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpisano_pismo_namjere_izmedu_vlade_republike_hrvatske_vlade_kraljevine_nizozemske_i_svjetske_banke.jpg
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Maxime Verhagen i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai potpisali su danas Pismo namjere između Vlade Republike Hrvatske, Vlade Kraljevine Nizozemske i Svjetske banke o financiranju Projekta pravosudne reforme u Republici Hrvatskoj.

Reforma pravosuđa u Republici Hrvatskoj u cijelosti se financira zajmom Svjetske banke, a u otplati zajma, Vlada Kraljevine Nizozemske sudjeluje Darovnicom u ukupnom iznosu od oko 1 milijun EUR-a. U sklopu provedbe Projekta iznosom od oko 200 tisuća eura financirat će se okončanje njegove pripreme, a s preostalih 800 tisuća eura provest će se ključne aktivnosti tehničke pomoći u okviru, čim Projekt bude usvojen. Vlada Kraljevine Nizozemske i Svjetska banka namjeravaju potpisati Ugovor o provedbi Projekta do kraja 2008. godine.

Ministar Jandroković zahvalio je nizozemskoj Vladi na pomoći i sudjelovanju u ovom Projektu, te napomenuo kako je Vlada Republike Hrvatske kontinuirano angažirana na reformama kojima je cilj ispunjavanje zahtjeva EU glede jačanja vladavine prava i zaštite temeljnih ljudskih prava.

Istaknuo je kako svečano potpisivanje današnjeg Pisma namjere označava početak trostrane suradnje u ovom Projektu i ukazuje na posebno dobre odnose između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske, izrazivši uvjerenje kako će ovakav način suradnje ići u prilog uspješnom okončanju pravosudne reforme u Hrvatskoj.



Pisane vijesti