Potpredsjednica Dalić: Intenzivno radimo na zakonu čija je svrha zaštititi stabilnost našeg gospodarstva

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/24 ožujka/DSC_3421.JPG

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić održala je danas konferenciju za medije na kojoj je izvijestila o aktivnostima Vlade na upravljanju rizicima koji mogu imati utjecaja na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.  

Potaknuta zbivanjima vezanim uz Agrokor, ali pritom se ne ograničavajući samo na tu kompaniju, potpredsjednica Vlade Dalić poručila je kako se intenzivno radi na pripremi institucionalnog i zakonodavnog okvira čija je svrha zaštiti stabilnost ukupnog hrvatskog gospodarstva, u slučajevima u kojima se s poteškoćama koje nisu u stanju same razriješiti suočavaju sistemski važne kompanije. Pojasnila je da se u izradi takvog zakonskog prijedloga konzultiraju i iskustva i rješenja koja postoje u drugim državama. ,,Cilj je stvoriti zakonodavni okvir koji će štititi hrvatsko gospodarstvo od mogućih udara koji mogu nastati zbog problema u takvim kompanijama'', kazala je potpredsjednica Vlade.
 
Naglasila je da bi se zakonski okvir koji je u pripremi mogao potencijalno primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8 000 zaposlenika, samostalno ili kao grupa, te koja ima više od milijardu eura duga, a ne može ga samostalno i uredno servisirati. „Stvara se procedura koja u ograničenom vremenskom razdoblju osigurava uvjete za transformaciju kompanije uz pravedan tretman svih postojećih vjerovnika“, rekla je potpredsjednica Vlade. Dodala je da se pritom stvaraju pravni uvjeti za isplatu dobavljačima te za normalno poslovanje kompanije u razdoblju njezinog  financijskog, poslovnog, vlasničkog i drugog restrukturiranja. 
 
Napomenula je kako Vladi ovaj zakon omogućava da štiti stabilnost nacionalne ekonomije, kroz zaštitu kompanija, dobavljača i poslovnih partnera. „Moja je osobna želja da se ovaj zakon nikada ne primijeni niti na jednu hrvatsku kompaniju. Međutim, Vladina je zadaća brinuti o rizicima koji mogu imati posljedice na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo“, istaknula je potpredsjednica Vlade.
 
Ocijenila je kako je danas prerano govoriti o tehničkim detaljima ovog prijedloga te dodala da će o njima izvijestiti kada u potpunosti budu dovršeni, što će biti uskoro. „Vlada u okviru svojih ovlasti prati i analizira stanje u gospodarstvu i odlučuje o potrebi poduzimanja aktivnih mjera i koraka“, naglasila je potpredsjednica Vlade.
 

Pisane vijesti | Martina Dalić