Potpredsjednica Kosor na 0tvorenju zdravstveno-savjetodavnog simpozija 100%-tnih HRVI u Varaždinskim Toplicama

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Varaždinskim Toplicama, kao pokroviteljica, šesti zdravstveno-savjetodavni simpozij 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine. Zdravstveno-savjetodavni simpozij organizirala je Udruga 100%-tnih HRVI I. skupine uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Upućujući zahvalu svim 100%-tnim HRVI I. skupine, potpredsjednica Kosor rekla je kako se njihova žrtva i doprinos u Domovinskom ratu nikada neće zaboraviti. Kazala je da su upravo oni uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana najzaslužniji za slobodnu, samostalnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku, kao i za pozivnicu za NATO i pregovore za ulazak u Europsku uniju. Zahvalila je na upornosti i snazi kojom žive nakon stradanja, njihov život 2008. pokazuje, dodala je potpredsjednica, da su iznimno hrabri i odlučni. Posebno je pohvalila darivanje krvi za Zakladu Ana Rukavina.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor podsjetila je da su od prošle godine do danas stambeno zbrinuti svi 100%-tnih HRVI I. skupine. Također je rekla kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kupilo 358 automobila za najteže HRVI-e što je bila ranija zakonska obaveza i da je završen natječaj za još 300 novih automobila. Poboljšan je i status njegovatelja koji sada ostvaruju pravo na bolovanje, mirovinsko i zdravstveno osiguranje i upis radnog staža u knjižicu. Podsjetila je i na kuću u Zaprešiću koja je u državnom vlasništvu, a koju koristite članovi Udruge tijekom liječenja i zdravstvenih pregleda u Zagrebu.
Osvrnuvši se na ostale aktivnosti istaknula je da Ministarstvo u suradnji s Udrugom 100%-tnih HRVI I. skupine provodi program liječenja 100%-tnih HRVI I. skupine u hiperbaričnoj komori u Splitu.
Napomenula je kako predstavnici Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine aktivno sudjeluju i u projektu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti „Pristupačna Hrvatska“ koji ima za svrhu prilagodbu što većeg broja objekata javnih institucija osobama s invaliditetom.


Potpredsjednica Vlade Kosor naglasila je kako se nedovoljno poštuje da briga o braniteljima i invalidima Domovinskog rata mora biti briga svih institucija. Najavila je da.će se pridružiti našim sportašima i sportašicama na predstojećima Paraolimpijskim igrama, među kojima ima velik broj invalida Domovinskog rata.
Predsjednik Udruge Đuro Glogoški zahvalio je potpredsjednici Kosor na pokroviteljstvu nad ovogodišnjim simpozijem, te financijskoj potpori Ministarstva, kao i svoj dosadašnjoj pomoći i potpori u projektima namijenjenima 100%-tnim HRVI I. skupine.


Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organiziralo je tijekom održavanja ovogodišnjeg simpozija boravak autobusa „Čudesna šuma“ u Varaždinskim Toplicama, u sklopu kojeg će se provoditi radionice i edukativne aktivnosti za nazočnu djecu 100%-tnih HRVI. I skupine. Na simpoziju je predstavljen i film „Put istine o Domovinskom ratu“ i knjiga „Mojih pet minuta“.



Pisane vijesti