Potpredsjednica Kosor na komemoraciji u spomen području Jasenovac

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i izaslanica predsjednika Vlade RH održala je prigodni govor i položila vijenac u ime Vlade RH na komemoraciji u znak sjećanja na 63. obljetnicu proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac, u počast svim stradalim u tom logoru kao i preživjelim zatočenicima.

Obračajući se nazočnima potpredsjednica Kosor kazala je da je Jasenovac, ime sinonim za neizmjernu ljudsku patnju i stradanja, mjesto stravičnog svjedočanstva ustaških zločina, mjesto na kojem se poklanjamo svim žrtvama.
Izrazila je poštovanje svima koji su preživjeli strahote jasenovačkog logora i koji svjedoče o razdoblju jednog povijesnog bezumlja i mržnje te svim članovima obitelji žrtava jasenovačkog logora smrti.
Potpredsjednica Kosor naglasila je da smo danas ovdje kako bismo osudili zločine bez obzira na mjesto zločina, bez obzira na to tko ih je i kada počinio, i dodala da su počinjeni zločini protiv nedužnog čovjeka, protiv žena i djece. Za zločin nema opravdanja, nastavila je potpredsjednica i kazala da je riječ o zlu koje nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti.


Sva mjesta zločina upozorenje su da se zlo ne smije nikada činiti i da se zlo mora zaboravit i da ljudskost mora pobijediti.

Povijesno sjećanje sastavni je dio naše sadašnjosti. Prihvaćanje povijesne istine, znak je zrelosti naroda i države, ali istodobno i upozorenje da se zlo više nikada ne ponovi, jer zlo rađa novo zlo, mržnja novu mržnju. Stoga istinu ne skrivamo, ne smijemo i nećemo dopustiti da se zločini počinjeni ovdje i drugdje za vrijeme ustaškog režima u NDH-a, ikada zaborave.
Moderna hrvatska država uči iz svoje prošlosti i iz nje izvlači pouke za nove naraštaje – mir, tolerancija i solidarnost, međusobno uvažavanje i uvažavanje različitosti zalog su sigurne budućnosti.




Pisane vijesti