Potpredsjednica Kosor otvorila Hrvatski nacionalni dan na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Aichiju

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor svečano je danas otvorila Hrvatski nacionalni dan na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Aichiju.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor svečano je danas otvorila Hrvatski nacionalni dan na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Aichiju.

Po dolasku u prostore EXPO-a potpredsjednica Kosor susrela se s Shuzenom Tanigawom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Japana i Taizom Watanabeom, glavnim povjerenikom za Svjetsku izložbu EXPO 2005., upisala se u knjigu gostiju, a nakon pozdravnih govora domaćina, obraćajući se nazočnima otvorila je Hrvatski nacionalni dan na Svjetskoj izložbi EXPO 2005.

Svim domaćinima potpredsjednica Kosor zahvalila se na pomoći u pripremama hrvatskog nastupa na EXPO-u 2005. u Aichiju, a posebno gospodinu Watanabeu koji je i posjetio Hrvatsku tijekom priprema za Svjetsku izložbu. Potpredsjednica Kosor naglasila je kako se ovaj posjet u Hrvatskoj cijeni kao čin iznimnog prijateljstva i osobite naklonosti, a također mu se zahvalila i na osobnom zalaganju koje je značajno doprinijelo uspješnoj realizaciji hrvatskog nastupa na ovogodišnjoj Svjetskoj izložbi.

Potpredsjednica Kosor u svom se obraćanju osvrnula i na koncepciju predstavljanja Hrvatske na ovogodišnjoj izložbi, utemeljenu na metafori zrna soli povezanog s kapi vode, okvirnom temom EXPO-a 2005. «Hrvatska kao morska, mediteranska zemlja, ima u svojoj povijesti dugotrajno iskustvo vađenja soli iz mora, a na jadranskoj obali postoji nekoliko solana u kojima su hrvatski ljudi napornim radom svojih ruku pretvarali more u sol - simbol života, mudrosti, umjerenosti i čistoće. Kako ova simbolika ima jednako značenje i u drugim kulturama, vjerujem da će biti prepoznatljiva i među vama. Vađenje soli iz mora je poput rada u polju žita ili riže, težak posao, ali predstavlja jednu od okosnica hrvatske mediteranske kulture. I danas, odvajanje soli od mora i odvajanje čiste, pitke vode, dva su procesa o kojima ovisi znatan dio čovječanstva. Njihov uspjeh u mnogočemu ovisi od naše brige za more. More razdvaja ljude i krajeve, ali more je i spona koja povezuje zemlje svijeta pa tako i Japan i Hrvatsku», rekla je potpredsjednica Kosor.

Napomenula je kako produbljivanje postojećih čvrstih prijateljskih odnosa u svim područjima i na svim razinama između Hrvatske i Japana nije više samo stvar politike već njemu u najznačajnijem opsegu doprinose odnosi svakog pojedinca. U tom pogledu podsjetila je i na sve veću prisutnost Japana, japanske kulture, jezika i civilizacije u Zagrebu i Hrvatskoj, što stalno iznova pobuđuje ogroman interes čitave hrvatske javnosti. «Voljela bih da i hrvatska prisutnost u Japanu nakon ove Svjetske izložbe ostane trajna i da se svakodnevno iznova osnažuje», rekla je potpredsjednica Kosor.

Potpredsjednica Kosor na kraju je prenijela i pozdrave cijele Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske i njezinog predsjednika, dr. sc. Ive Sanadera.

Po otvorenju Hrvatskog nacionalnog dana potpredsjednica Kosor i hrvatsko izaslanstvo s japanskim domaćinima obišli su japanski i hrvatski paviljon, te ostatak izložbe izložbu EXPO 2005.



Pisane vijesti