Potpredsjednica Kosor s predstavnicima koordinacije udruga obitelji nestalih i zatočenih

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u ime Vlade Republike Hrvatske sastala se danas s predstavnicima Odbora regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Na sastanku su prisustvovali Ivan Grujić, pomoćnik ministrice za zatočene i nestale, Ivan Pšenica, predsjednik saveza udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja, Semira Alekić iz Organizacije porodica poginulih i nestalih osoba «Vrbanja», Kotor Varoš – Travnik, Miljana Bojić iz Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih Republike Srpske u BIH, Zvonimir Kubinek iz Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu – Tuzla, Čedomir Marić iz Udruženja građana «Porodice nestalih lica iz Krajine», Slavica Marinović iz Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske i Ružica Spasić iz Udruženja porodica nestalih i nasilno odvedenih lica iz Vukovara.

Potpredsjednica Vlade Kosor istaknula je da je stajalište Vlade RH da je temeljno ljudsko pravo da svaka obitelj ima pravo naći svoje najmilijije i saznati istinu. Dodala je da što se tiče Hrvatske nikada neće ponestati političke volje i sredstava za procese traženja nestalih osoba uključujući identifikacije i eshumacije. Iznjela je statističke podatke prema kojima je uspješnost identifikacija u RH više od 80 posto.

Ivan Pšenica, predsjednik saveza udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja zahvalio je potpredsjednici Vlade na prijemu, istaknuvši pritom da je Hrvatska Vlada prva Vlada u regiji koja je primila predstavnike Odbora regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Kazao je da cijene napore koji se ulažu u procesu traženja počevši od osiguranih sredstava te kroz organizacione oblike procesa traženja, ali da predstavnici i članovi obitelji ne mogu biti zadovoljni dok im nadležne institucije ne pronađu članove obitelji.

Ivan Grujić, pomoćnik ministrice za zatočene i nestale odgovarao je na konkretne upite predstavnika Odbora regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Na kraju sastanka potpredsjednica Vlade Kosor je iznjela da je učinkovito rješavanje problema nestalih moguće isključivo kroz bilateralnu i multilateralnu suradnju te da će upravo stoga pokrenuti inicijativu za održavanjem sastanka o nestalim osobama na najvišoj razini s predstavnicima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.



Pisane vijesti