Potpredsjednica Kosor: Za nasilnike u obitelji ne smije biti milosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je danas, komentirajući slučaj nedavnog premlaćivanja dojenčeta, da za nasilnike takve kategorije ne može i ne smije biti milosti.

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je danas, komentirajući slučaj nedavnog premlaćivanja dojenčeta, da za nasilnike takve kategorije ne može i ne smije biti milosti.

"Apsolutno se zauzimam za dosljednu provedbu Zakona o sprječavanju nasilja u obitelji i za udaljavanje nasilnika iz obitelji", rekla je Kosor tijekom posjete Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj u povodu Međunarodnog dana djece oboljelih od malignih bolesti.

Obišla je pritom i jednomjesečnog dječaka kojem je otac Mikel Pongrac (31) iz Donjeg Mihaljevca zadao višestruke i teške ozljede glave.

Kosor je ustvrdila da treba i dalje mijenjati zakonodavstvo kako bi bilo još oštrije prema nasilnicima prema kojima ne treba imati ni zrnce razumijevanja.

"Nasilje u obitelji je zlo koje najčešće ostaje iza čvrsto zatvorenih vrata, a kad dođe do javnosti često bude prekasno".

U povodu Dana djece oboljelih od malignih bolesti, Kosor je posjetila onkološki odjel, na kojem se dnevno liječi prosječno između 22-je i 24-ro djece, dok ih se još prosječno 10-ak liječi kroz dnevni
pristup.


"Želim upozoriti na problem koji je među nama, kao i na problem obitelji u kojoj se dogodi takva teška bolest", ustvrdila je.

Razgovarala je s predstavnicima Udruge roditelja djece oboljele od solidnih tumora Krijesnica te obećala da će pomoći u pronalaženju još nekih prostora u Zagrebu za smještaj roditelja.

U Hrvatskoj se godišnje otkrije 55 solidnih tumora, a po riječima predstavnika udruge Krijesnica, 90 posto obitelji s oboljelom djecom dolazi izvan Zagreba.



Pisane vijesti