Potpredsjednica Opačić: Banke i teleoperateri spremni na otpis duga najugroženijim građanima

Slika /Vijesti/2014/Rujan/23 rujna/DSC_6344.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

"Približili smo se dodatno u stajalištima kome i po kojem kriteriju otpisati dugovanja. I dalje se krećemo isključivo u kategoriji socijalno najugroženijih građana i od kojih se niti jedan od vjerovnika neće moći naplati zbog situacije u kojoj se nalaze", izjavila je Opačić nakon današnjeg, drugog po redu, sastanka sa čelnicima banaka i teleoperatera.

Kod teleoperatera radi se o dugu koji oni ne mogu naplatiti, a podizanje ovrha i sudskih tužbi bilo bi puno skuplje od onoga što potražuju od građana. Danas su pokazali visok stupanj socijalne osjetljivosti i spremnost da taj dug otpišu najugroženijima, rekla je Opačić.

"Riječ o dobrovoljnom sporazumu. Ako bude potpisan s najvećim vjerovnicima s kojima smo već razgovarali, a to su HEP, HRT i još neki, te s bankama i teleoperaterima, ići ćemo dalje", poručila je Opačić.

Po tom bi sporazumu vjerovnici dobrovoljno otpisali dug do 10.000 kuna građanima koji su blokirani do godinu dana. Država bi im dostavila potvrde da se radi o ljudima koji udovoljavaju utvrđenim kriterijima, a nakon toga otpis bi proširili i na komunalna poduzeća, odvjetnike itd.

Opačić kaže kako nisu dogovoreni rokovi. "Nakon što potpišemo sporazum, građani će moći otići kod vjerovnika i s njim dogovoriti otpis duga", rekla je dodavši kako će konačan broj tih građana znati nakon što kriteriji budu u potpunosti utvrđeni.

Na pitanje što banke i teleoperateri traže zauzvrat, Opačić je rekla da su banke otpočetka izrazile spremnost na otpis tog dijela dugova, a teleoperateri su još u pregovorima s ministrom finacija.

Idući sastanak najavila je za idući tjedan, nakon čega bi se dogovor mogao finalizirati.

(Hina) 


Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije