Potpredsjednica Opačić i ministar Lalovac sastali su se s predstavnicima HUB-a i telekom operatera

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar financija Boris Lalovac danas su se sastali s predstavnicima Hrvatske udruge banaka i telekom operatera kako bi pronašli rješenje za dugove socijalno najugroženijih građana.
 

Nakon sastanka održanog u Ministarstvu socijalne politike i mladih, potpredsjednica Opačić je rekla da je riječ o građanima koji su dužni manje od 10.000 kuna duže od godinu dana, koji su zbog tih dugova i  pod ovrhama. „Mislimo da je doista riječ o ljudima koji će te dugove teško vratiti i tražimo neko rješenje kako bi došlo do oprosta tih dugova“, nastavila je potpredsjednica, istaknuvši da se pritom vodi računa o kojoj se kategoriji dužnika radi. Pojasnila je da od ukupnog broja dužnika, koji iznosi 140.000, a dužni su nešto više od 500 milijuna kuna, njih 9 i pol tisuća imaju oročenu štednju, što znači da igraju „nepošteno“, kazala je. „Oni ne ulaze u bilo kakvu priču o oprostu. Međutim, postoji jedan veliki dio, oko 70.000 dužnika, koji spadaju u kategorije umirovljenika, nezaposlenih i onih koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, dakle korisnici socijalne pomoći“, rekla je potpredsjednica Opačić, dodavši da se na današnjem sastanku razgovaralo o tim kriterijima. „Oprost ide samo onima koji doista ni na koji način ne mogu vratiti dugove“, zaključila je. 
 
„Razmišljamo u dva smjera, jedan je Zakon o stečaju potrošača koji je nedavno išao u javnu raspravu, međutim, danas smo govorili o drugim zakonskim rješenjima koja već postoje u Europskoj uniji“, kazao je ministar Lalovac. Pojasnio je da je tu riječ o posebnoj kategoriji građana, koji su se zbog krize našli u situaciji da ne mogu vraćati dugove. „Radi se o krizi koja je dugogodišnja i država ovdje mora intervenirati“. Naglasio je da konačni dogovor s ostalim vjerovnicima tek predstoji, no država će pokazati da je socijalna i stati u zaštitu građana koji zaista ne mogu otplaćivati dugove.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Financije