Potpredsjednica Opačić: Novi Zakon temelj za decentralizaciju sustava socijalne skrbi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_opacic_novi_zakon_temelj_za_decentralizaciju_sustava_socijalne_skrbi.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade ministar financija Slavko Linić predstavio je Prijedlog pretpristupnog ekonomskog programa 2012. – 2014. (PEP). PEP je sastavni dio pretpristupnog ekonomskog i fiskalnog nadzora, kazao je ministar financija, putem kojeg se Hrvatska priprema za nadzor i koordinaciju gospodarskih politika država članica EU. Cilj i svrha ovog programa je utvrditi gospodarsku politiku i glavne strukturne reforme u narednom srednjoročnom razdoblju, dodao je.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o socijalnoj skrbi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je kazala da novi zakon predstavlja temelj za decentralizaciju sustava te posebno naglasila kako se njime vraća pravna osobnost centrima za socijalnu skrb, a da se pri tom ne ukidaju socijalna prava. Rekla je i da će se novim zakonom implementirati kompletan informatički sustav kako bi bio pošteniji i pravedniji. To je osnova Zakona i on mora ići u hitnu proceduru, naglasila je potpredsjednica Vlade, jer je zadnjih mjeseci agonija na terenu, kasne socijalne naknade i treba što prije uspostaviti sustav kako bi mogli funkcionirati. Između ostalog, donesena je Odluka o odabiru najpovoljnije ponude u postupku davanja koncesije za javne radove za izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb te upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom Zračne luke Zagreb i pripadajućom infrastrukturom.

Zaključujući sjednicu Vlade premijer Zoran Milanović najavio je da sutra putuje u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća na kojem će biti potpisan fiskalni ugovor, čime se zapravo stvara fiskalna unija. To znači da se igra po novim pravilima, proračunski deficiti bit će strogo ograničeni pod prijetnjom tužbe, kazao je. Za Hrvatsku je prednost što to još neko vrijeme može promatrati sa strane i analizirati. Onaj tko je slab i ne raspolaže dobro svojim novcem neka razmisli dva puta hoće li to prihvatiti, ali Hrvatska već sada ide u pravcu koji određuje fiskalna unija, naglasio je predsjednik Vlade..


Zaključujući sjednicu Vlade premijer Zoran Milanović najavio je da sutra putuje u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća na kojem će biti potpisan fiskalni ugovor, čime se zapravo stvara fiskalna unija. To znači da se igra po novim pravilima, proračunski deficiti bit će strogo ograničeni pod prijetnjom tužbe, kazao je. Za Hrvatsku je prednost što to još neko vrijeme može promatrati sa strane i analizirati. Onaj tko je slab i ne raspolaže dobro svojim novcem neka razmisli dva puta hoće li to prihvatiti, ali Hrvatska već sada ide u pravcu koji određuje fiskalna unija, naglasio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti