Potpredsjednica Opačić: Portalom otvorenih podataka– Data.gov.hr dodatno otvaramo državnu i javnu upravu

  • Slika /Vijesti/2015/ožujak/19 ožujak/MilankaOpacic-web.jpg

Potpredsjednica Vlade Opačić istaknula je da je Portal otvorenih podataka još jedan korak u približavanju države građanima. „Vlada je u tri godine mandata napravila velike pomake u informatizaciji državnog i javnog sektora“, kazala je. 

Vlada Republike Hrvatske predstavila je danas Portal otvorenih podataka – Data.gov.hr, novi projekt kojim potvrđuje svoju namjeru stvaranja otvorene i transparentne javne uprave. Uvodno je, o važnosti informatizacije koju Vlada provodi, te ovog projekta, govorila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić istaknula je da je Portal otvorenih podataka još jedan korak u približavanju države građanima. Podsjetila je da je Vlada u tri godine mandata napravila velike pomake u informatizaciji državnog i javnog sektora, od fiskalizacije koja je uvedena u Poreznoj upravi, preko aplikacije socijalne skrbi, koja u ovom trenutku povlači devet podataka te zahvaljujući toj vrsti umrežavanja građani pri otpisu duga ne moraju donositi tridesetak dokumenata. Nadalje, centralni obračun plaća, u koji su ušle sve državne i javne institucije. Zatim građevinske dozvole koje se također obrađuju u informatičkom obliku. Tu su i popisi birača, registar branitelja, matične knjige i tako dalje, a sve u cilju sređivanja državne i javne uprave. „Zahvaljujući ovim projektima koje smo odradili, od Europske unije dobili smo 33 milijuna eura za reformsku mjeru koja predviđa objedinjavanje određenih poslova na pojedinim punktovima. Moglo bi se reći da smo to dobili za informatizaciju javne uprave“, rekla je potpredsjednica Vlade.

Što se tiče projekta e-Građanin, potpredsjednica Vlade rekla je da je prvenstveni cilj bio, ne samo učiniti Vladu i javni sektor otvorenim, već i dostupnim građanima. „Tako da im usluge možemo pružati i doma, a ne da građani stalno moraju dolaziti na šaltere.“ Prve usluge bile su Registar birača, e-Matične knjige, e-Dnevnik za roditelje te pregled izabranog liječnika. U međuvremenu građanima se ponudila još 21 e-usluga, od pregleda realiziranih recepata u posljednjih šest mjeseci, preko izdavanja elektroničkog zapisa o prebivalištu, boravištu, vlasništvu vozila i tako dalje. „U startu smo rekli da je e-Građanin nešto što se razvija iz dana u dan pa se pronalaze mogućnosti za stavljanje novih usluga u taj projekt“. Potpredsjednica je predstavila i rezultate nakon devet mjeseci. Tako je 125 tisuća građana koristilo najmanje jednu e-uslugu. Nadalje, građani su imali 1.7 milijuna prijava na e-usluge, a kroz sustav e-Građani poslano im je preko 1.7 milijuna poruka s određenim obavijestima. Najavila je i pripremu novih e-usluga, kao što su e-Obrt, potvrde o redovitom školovanju i studiranju, evidencija dohodaka i primitaka iz Porezne uprave, uvjerenje o nepostojanju kaznenog progona te e-Savjetovanje.

„Portal otvorenih podataka novi je projekt koji je ustvari dio Partnerstva za otvorenu vlast. Naime, Europska unije je izračunala da svi podaci koji predstavljaju ovu vrstu otvorenih podataka, na razini Europske unije vrijede 35 milijardi eura. Ukoliko ih otvorite prema građanima, njihova vrijednost se udvostručuje. Utoliko smo se i mi vodili načelima, ne samo svojih strategija, nego i strategija Europske unije, i napravili ovaj novi Portal otvorenih podataka. U ovom trenutku u njemu imamo nešto više od 100 skupova podataka koje građani mogu koristiti“, rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Pomoćnica ministra uprave za e-Hrvatsku Leda Lepri predstavila je kako funkcionira Portal otvorenih podataka – http://data.gov.hr/. Podsjetila je da je Ministarstvo uprave zaduženo za informatizaciju cijelog sustava i „radi na svojoj strategiji razvoja e-Hrvatska 2020.“, dodavši da je jedan od ključnih elemenata te strategije upravo Portal otvorenih podataka. „Mi smo ga uspjeli staviti u naše operativne programe koje je Europska unije prihvatila“, rekla je pomoćnica Lepri, pojasnivši da će ovaj početni portal i dalje razvijati i financirati kroz strukturne fondove Europske unije. Naglasila je da se na Portalu nalaze podaci, aplikacije, dodatni sadržaji i kontakti. „Važno je da podatke otvorimo građanima i poslovnim subjektima u onom dijelu u kojem je to dozvoljeno“, dodala je. Pomoćnica ministra Lepri istaknula je da Data.gov.hr na jednom mjestu dovodi sve otvorene skupove podataka, koji su se dosad pretraživali putem različitih web stranica. Kazala je da je Hrvatska napredovala u smislu otvaranja podataka, ali je i istaknula da je potrebno educirati i same korisnike informacija. „Mi imao pametne, kreativne i inovativne ljude i treba ih malo potaknuti“, zaključila je.

Potom su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mihael Franceković i Luka Cvetković predstavili aplikaciju Pametno zdravlje, koja služi za pretraživanje medicinskih ustanova, lijekova ili popunjenost ordinacija. Aplikacija je prevedena i na engleski jezik što će koristiti turistima jer im je na ovaj način omogućeno da u kratkom roku pronađu odgovarajuću medicinsku ustanovu. Suvlasnik i direktor tvrtke za istraživanje tržišta Pet Pitanja Marinko Brkić Tot predstavio je web stranicu Invest in Croatia, koja na jednom mjestu objedinjava sve podatke koji bi mogli zanimati potencijalne investitore.
 

Prezentacija: Vlada na usluzi građanima Projekt e-Građani ide dalje by Vlada Republike Hrvatske


 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica