Potpredsjednica Opačić: Registri u području socijalne skrbi do kraja godine

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_opacic_registri_u_podrucju_socijalne_skrbi_do_kraja_godine.jpg

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je danas nakon održanog Okruglog stola "Sređivanje javnih i državnih registara - prvi koraci" da bi se uvođenjem registara do kraja mandata moglo uštedjeti oko milijardu eura, a istodobno bi se pomoglo građanima da više „ne hodaju s papirima od šaltera do šaltera i nepotrebno troše vrijeme.

Na upit koji bi registri primarno mogli zaživjeti, odgovorila je da su se u njenom resoru registri počeli raditi „pješke" te da bismo do kraja šestoga mjeseca mogli imati Registar posvajatelja. Naglasila je da će nakon integriranja informatičke aplikacije u sve centre za socijalnu skrb postojati i Registar udomitelja te Registar djece smještene kod udomitelja. Ministrica se nada da će registri njenog Ministarstva biti stvoreni i uvezani s Poreznom upravom do kraja godine.

Ministrica Opačić je na Okruglom stolu naglasila da je organizirano Povjerenstvo Vlade za koordinaciju informatizacije javnog sektora u kojem se nalaze sva tri potpredsjednika Vlade i osam ministara. Kazala je da su registri temelj za rad i pokazatelj koliko korisnika postoji. Osim uvezivanja podataka s Poreznom upravom i nekim drugim sustavima, istaknula je da će biti veoma važno povezati i jedinice lokalne samouprave.

Vezano uz Povjerenstvo, kazala je da je osnovano pet radnih skupina iz struke koje bi, svaka u svojem segmentu, trebale napraviti korake za izradu registara za međusobno umrežavanje.

„Jedan od prvih registara je Registar zaposlenih u javnom sektoru, koji će omogućiti jedinstven obračun plaća i donijeti određene uštede“, kazala je ministrica Opačić te dodala da takav način rada svima koji rade u državnom ili javnom sektoru pojednostavljuje čitavu proceduru.

Okrugli stol "Sređivanje javnih i državnih registara - prvi koraci" održan je u sklopu projekta magazina Banka i Udruženja za informacijske tehnologije HGK "Modernizacijski potencijali ICT-a u Hrvatskoj", a organizator okruglog stola je magazin "Banka".



Pisane vijesti