Potpredsjednica Vlade Adlešič posjetila vatrogasce na Prevlaci i u Dubrovniku

DUBROVNIK, 13. srpnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica hrvatske Vlade Đurđa Adlešič danas je na poluotoku Prevlaka posjetila vatrogasnu bazu, gdje je razgovarala s pripadnicima Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik, a potom je posjetila u Dubrovniku Javnu vatrogasnu postrojbu "Dubrovački vatrogasci".

Potpredsjednica Adlešič je kazala kako Hrvatska ne smije više dopustiti nove vatrogasne tragedije te kako je ove godine vatrogasaca dvostruko više nego prošle godine i da su zadovoljni opremom i smještajem.

Podsjetila je da je prošlih sezona dio požara dolazio iz susjednih država Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ove su godine, naglasila je, postignuti konkretni dogovori s BiH, a i sa Crnom Gorom postoji dogovor o ulasku vatrogasnih postrojbi deset kilometara na njen teritorij.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin kao najkritičnije područje po pitanju opasnosti od požara ocijenio je krajnji jug Dubrovačko-neretvanske županije. Stoga su najbrojnije vatrogasne snage koncentrirane na tom području Hrvatske, kazao je.

Dodao je da je od 2500 požara u prošloj godini njih 66 prešlo iz druge države - BiH ili Crne Gore, ali je, kazao je, čak jedna trećina izgorene površine nastala upravo od tih požara.

Od danas su u Zračnoj luci u Čilipima stalno u pripremi protupožarne zračne snage - vatrogasni helikopter, jedan air traktor i prema potrebi jedan kanader, a uz državnu intervencijsku postrojbu na Prevlaci uspostavljene su i postrojbe i na otocima Mljetu i Lastovu te na poluotoku Pelješcu, kazao je Jurin.



Pisane vijesti