Potpredsjednica Vlade Dalić: Prijedlog zakona pridonosi poboljšanju investicijske klime i ubrzanju privatnih investicija

Slika /Vijesti/2017/11 studeni/9 studeni/Press Dalić/d3.jpg

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na današnjoj konferenciji za medije dodatno je pojasnila Prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.

Podsjetila je da je važeći Zakon o strateškim investicijskim projektima prethodno mijenjan dva puta te je stoga bilo je potrebno izraditi novi Zakon, a aktualne izmjene tiču se samo jednog dijela njegovog sadržaja.
 
Potpredsjednica Dalić naglasila je da je Zakon o strateškim investicijskim projektima okvir koji ulagači mogu koristiti kako bi ubrzali pripremu svojih projekta, kazavši da se ovim izmjenama želi pojednostaviti postupak i učiniti ga djelotvornijim, posebno u dijelu koji se odnosi na privatne projekte. 
 
Dosadašnje iskustvo u provedbi ovog Zakona, izvijestila je potpredsjednica Dalić, pokazalo je da se na listi strateških projekata nalazi njih 29, od čega samo 8 privatnih projekta. Dodala je da je Vlada strateškim investicijskim projektima proglasila njih 17, od čega samo 3 privatna i to u sektoru turizma. „Zbog toga smatram da će izmjene koje smo danas predložili omogućiti da ovaj cjelokupni zakon pridonese poboljšanju investicijske klime i ubrzanju privatnih investicija“, rekla je potpredsjednica.
 
Govoreći o izmjenama, potpredsjednica Dalić navela je snižavanje iznosa vrijednosti ulaganja prilikom prijave projekta s dosadašnjih 150 na 75 milijuna kuna, dok je iznos vrijednosti ulaganja za projekte koji se ostvaruju na potpomognutim područjima i otocima snižen s 20 na 10 milijuna kuna.
 
Važnim je ocijenila i promjenu u dokazima o osiguranim izvorima financiranja. Dosadašnje rješenje je bilo da su investitori morali položiti namjenski depozit ili bankovnu garanciju u visini 10 posto ukupne vrijednosti projekta, a prijedlogom novog zakona taj se iznos smanjuje na 5 posto. Također, dodala je potpredsjednica Vlade, kao izvor financiranja priznat će se i pismo banke da je spremna financirati projekt. Posebno je naglasila da se priznaje i vrijednost ulaganja koje je investitor već obavio u fazi pripreme, ako ta vrijednost ulaganja čini 5 posto vrijednosti projekta.
 
Potpredsjednica je izvijestila da je novim zakonskim prijedlogom propisana i obveza potpisivanja Sporazuma između investitora i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, prije donošenja odluke Vlade Republike Hrvatske o proglašenju projekta strateškim.
 
„Projekti koji se financiraju iz sredstava Europske unije, a uvršteni su na Europsku listu projekata od zajedničkog interesa tzv. PCI listu, te udovoljavaju kriterijima Zakona o strateškim investicijskim projektima, bit će po ovom prijedlogu zakona, a na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, uvršteni na Listu strateških investicijskih projekata“, rekla je, dodavši da je samo projekt LNG terminal na PCI listi. Ukoliko postoji odluka da će se neki investicijski projekt financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, isti će se automatski uvrstiti na Listu strateških projekata.
 
Na kraju, navela je potpredsjednica Dalić, smanjuje se broj institucija kod kojih se podnose projekti na razmatranje, što znači da će se Agenciji za investicije i konkurentnost ubuduće podnositi prijedlozi za proglašenje strateških privatnih projekata, a Ministarstvu gospodarstva, obrta i poduzetništva prijedlozi za proglašenje strateškim projekte koje financira država.
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Dalić osvrnula se na povećanje procjene rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od strane Europske komisije te na podatke Državnog zavoda za statistiku o nastavku snažnog rasta izvoza u prvih devet mjeseci ove godine od 13,4 posto. Također, kazala je potpredsjednica održan je trend bržeg rasta izvoza od uvoza, što bi u konačnici moglo rezultirati povećanjem bruto domaćeg proizvoda.
 
„Mislim da su ocjene Europske komisije i ovi pokazatelji vrlo realan dokaz da ekonomija raste stabilno i da su vrlo dobre perspektive održavanja ovih pozitivnih trendova i njihovog daljnjeg jačanja“, zaključila je potpredsjednica Dalić. 

Pisane vijesti | Martina Dalić