Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić na Međuvladinoj hrvatsko-ruskoj komisiji u Moskvi

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/4 listopada/ppvrh_dalic_rusija.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, dr. sc. Martina Dalić, sudjelovala je na zasjedanju Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, koje se održalo 3. listopada 2017. godine u Moskvi, Ruska Federacija.

Potpredsjednica Vlade dr. sc. Dalić, kao supredsjedateljica Međuvladine komisije s hrvatske strane, istaknula je zadovoljstvo održavanjem Komisije, napomenuvši kako je posljednje zasjedanje Komisije održano 2010. godine.

Također je naglasila da postoji dovoljno prostora i odličan temelj za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje. Održavanje ove Komisije upravo je jedan od koraka u tom smjeru. Naime, važnost ove Komisije ogleda se i u činjenici što se kroz ovakav okvir nastoji pružiti institucionalna podrška gospodarstvenicima te omogućiti lakše poslovanje. Posebno je naglasila da velik dio hrvatskog izaslanstva cine upravo gospodarstvenici koji su imali priliku iznijeti svoje konkretne interese na ruskom tržištu.

Na održanom zasjedanju, u središtu rasprave bila je trgovinsko-gospodarska suradnja te suradnja u području energetike, turizma te znanosti i tehnologije. Strane su razgovarale i o konkretnim interesima u raznim područjima, uključujući farmaceutiku koja čini oko 50% našeg izvoza, brodogradnju i IT sektor.

U pogledu suradnje u području energetike, posebna pozornost posvećena je pitanju Slavonskog Broda. Izražena je zajednička podrška skorom potpisivanju Protokola o suradnji između Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske na realizaciji projekta prenamjene postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.

Potpredsjednica Vlade dr. sc. Dalić je istaknula da je jačanje gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Ruske Federacije cilj obje strane. Istaknula je uvjerenje da ćemo u bližoj budućnosti svjedočiti realizaciji većeg broja konkretnih projekata hrvatskih i ruskih gospodarstvenika.

Po završetku zasjedanja Komisije, potpredsjednica Vlade dr. sc. Dalić i ruski ministar Pučkov potpisali su Protokol zasjedanja Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Pisane vijesti | Martina Dalić