Potpredsjednica Vlade i ministrica primila predstavnike sindikata metalaca iz Uljanik grupe

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić sastala se danas sa predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske  koji  djeluju u Uljanik grupi. Sastanku su prisustvovali Vedran Dragičević, Damir Bačinović, Đino Šverko i Juraj Šoljić.

Tema je bila stanje u Uljanik brodogradilištu i općenito u Uljanik  grupi pri čemu su predstavnici sindikata iznjeli  svoju zabrinutost u pogledu financijskog položaja Uljanik brodogradilišta  kao i  cijele Uljanik grupe. Na sastanku se raspravljalo i o planu restrukturiranja Uljanik grupe, o kojem je Uprava početkom tjedna  informirala Ministarstvo.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić izvijestila je predstavnike sindikata da je prema informacijama primljenim od Uprave, Uljanik brodogradilište, tijekom proteklih godina, akumuliralo  vrlo značajne gubitke -  unatoč visokoj popunjenosti knjige narudžbi.  Zbog  toga je, prema mišljenju Uprave, nužno  restrukturiranje cijele Grupe. Prijedlog plana restrukturiranja koji je predstavljen Ministarstvu  predviđa sudjelovanje države u procesu restrukturiranja, ali  i pronalazak  strateškog partnera koji će osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva  je naglasila kako hrvatska Vlada podupire uspješnost i održivost  poslovanja hrvatske brodograđevne industrije, a naročito očuvanje radnih mjesta u hrvatskim brodogradilištima uključujući i Uljanik grupu. Naglasila je,  također, kako smatra da je za uspjeh programa restrukturiranja Uljanik grupe nužna uključenost svih postojećih dioničara,  ali i intenzivna aktivnost Uprave na pronalaženju strateškog partnera.

S obzirom  da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja, Ministarstvo će  otpočeti konzultacije s Europskom komisijom o čemu se prvi sastanak očekuje idući tjedan.

Istovremeno s tim, Ministarstvo  će nastaviti uredno ispunjavati svoje obveze temeljem plana restrukturiranja 3. Maja Rijeka  iz 2013. godine odobrenog od strane Europske komisije. 
Temeljem plana restrukturiranja, iz državnog proračuna društvu 3. Maj iz Rijeke  plaćeno je ukupno 847 milijuna kuna državnih potpora i odobreno  100,8 milijuna USD jamstava za avansne uplate kupaca brodova od kojih je u ovom trenutku aktivnih 65 milijuna USD jamstava.

U razdoblju 2013. – 2016.  Uljanik d.d.-u i Uljanik brodogradilištu d.d.  je  odobreno 895 milijuna USD  jamstava  pod tržišnim uvjetima   koja sa se ne smatraju državnim potporama jer je pokrivenost kredita državnim jamstvima iznosila 80%. Sveukupno, u razdoblju  2013.- 2016.  odobreno je Uljanik grupi  960,7 milijuna  USD jamstava, od kojih je u ovom trenutku 662 milijuna USD u funkciji.

Različite državne institucije (CERP, HZZO, HZMO, DAB, Fond za financiranje  razgradnje NEK, Kapitalni fond)  sudjeluju u vlasničkoj strukturi Uljanik grupe s nešto više od 25%. 

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

 

Pisane vijesti