Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor trajna pokroviteljica Odjela za solidne tumore Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor postala je danas trajnom pokroviteljicom Odjela za solidne tumore Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor postala je danas trajnom pokroviteljicom Odjela za solidne tumore Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

"Obvezala sam se na trajno pokroviteljstvo budući da sam godinama dolazila na odjel i upoznala se s problemima djece koja se ovdje liječe i njihovih roditelja", izjavila je Kosor nakon što je s ravnateljem Klinike Ivanom Fattorinijem potpisala sporazum o pokroviteljstvu.

Po riječima voditeljice onkološkog odjela Jasminke Stepan, godišnje na odjel dođe 50 novih bolesnika, oko 150 ih je u tzv. intenzivnom tretmanu koji uključuje kemoterapiju, operacijske zahvate i radioterapiju, a 100-ak liječenih dolazi na kontrole.

"Radi se rijetkim i ozbiljnim bolestima koje traže intenzivno liječenje, nakon čega se trajno izliječi dvoje od troje djece na odjelu", kaže Stepan.

Tijekom današnjeg posjeta bolnici potpisan je i ugovor o suradnji i financijskoj pomoći za organiziranje ljetnog kampa u Fužinama za djecu koja su se u Klaićevoj liječila od solidnih tumora. Za to će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osigurati 60.000 kuna.

Kosor je izvijestila da će Državni ured za upravljanje imovinom omogućiti udruzi Krijesnica, koja okuplja roditelje oboljele djece, korištenje još dva stana u Zagrebu. Udruga sada koristi dva stana koja im je dao Grad Zagreb.

Predsjednik Udruge roditelja Zoran Mitrović rekao je kako je ove godine na odjel došlo 17 novih malih pacijenta, među kojima je samo jedno dijete iz Zagreba.

Trenutno smještaj treba 10-ak obitelji, budući da u Zagrebu nemaju nikoga kod koga bi privremeno boravili kako bi svakodnevno bili sa svojom djecom.



Pisane vijesti