Potpredsjednica Vlade Kosor: amandmani na Zakon o suzbijanju diskriminacije usuglašeni

ZAGREB, 2. srpnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon današnje sjednice Vlade kako su s koalicijskim partnerima usuglašeni amandmani na Zakon o suzbijanju diskriminacije, o kojima bi Sabor trebao glasati u petak.

"Vlada je danas obradila sve amandmane i na Sabor će ići sa četiri amandmana na ovaj zakon koji su usuglašeni s koalicijskim partnerima", kazala je Kosor.

Jedan od amandmana, usuglašen u dogovoru s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK), odnosi se na to da će se pučki pravobranitelj, kao središnje tijelo za provedbu zakona, prije podnošenja izvješća o provedbi morati konzultirati sa svim registriranim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, dodala je.

Amandmanima se pojašnjavaju i neke odredbe zakona te omogućava slobodno i neometano zastupanje doktrina, postupanja, uvjerenja i ciljeva različitih organizacija, među ostalima i Katoličke crkve. Jedan amandman govori i o tome da će poticanje na diskriminaciju biti sankcionirano ako je učinjeno s namjerom, rekla je Kosor.

Amandman Kluba zastupnika HDZ-a koji se odnosi na o brisanje diskriminacije temeljene na rodnom identitetu i izražavanju biti će pak povučen, istaknula je.

Na upit novinara hoće li zakon onda biti izglasan, Kosor je kazala kako je jučer razgovarala s predsjednikom Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josipom Friščićem te da misli da neće biti problema.

Rekla je i kako je u razgovorima s HBK razjašnjeno i pitanje istospolnih brakova, "jer zakon ni na koji način ne omogućava, odnosno ne otvara ni velika ni mala vrata za sklapanje istospolnih brakova ili posvajanje djece".

"To je krovni zakon, koji govori o zaštiti ljudskih prava svih građana i građanki Hrvatske te je u skladu s temeljnim vrednotama Ustava Republike Hrvatske. Smatramo da nitko ne smije ni zbog čega biti diskriminiran niti na poslu, niti u javnom životu" istaknula je Kosor te dodala da zakon objedinjava sve ono što u hrvatskom zakonodavstvu već postoji.

Podsjetila je pritom da Hrvatska već ima zakone o istospolnim zajednicama i ravnopravnosti spolova te da se ovim zakonom ne određuje "ništa novo niti izvan standarda".



Pisane vijesti