Potpredsjednica Vlade Kosor na identifikaciji posmrtnih ostataka devet žrtava iz Domovinskog rata

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas identifikacijama posmrtnih ostataka devet žrtava iz Domovinskog rata provedenih u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Izražavajući sućut nazočnim članovima obitelji identificiranih žrtava potpredsjednica Kosor napomenula je da nitko od nas ne može ni slutiti što su obitelji prživljele tražeći svoje najmilije. Zahvalila je obiteljima na strpljenju i upornosti.

Također je rekla kako su od devet danas identificiranih osoba njih petorica bili hrvatski branitelji, a preostale četiri osoba civilne su žrtve.

Tri osobe su pronađene na mjestu masovne grobnice u Vukovaru, dva hrvatska branitelja su početkom ožujka pronađena i eshumirana na groblju u Vinkovcima, jedna osoba je pripadnik Somborske skupine, te bračni par, civili iz Šarengrada pronađeni ubijeni u Bjelinji, i jedan civil pronađen u šumi kod Jasenovca.

Današnja identifikacija pokazuje kakav rat i agresiju je Hrvatska proživjela, naglasila je potpredsjednica. Budući da od 9 osoba danas identificiranih njih šest se nalazi na popisu zatočenih i nestalih iz 1991. taj broj je smanjen na 1084. Za tri osobe koje su identificirane znalo se da su ubijene, ali nisu bile pronađene ni identificirane do danas. Podsjetila je da je u tijeku akcija prikupljanja krvi, koja će trajati još tijekom svibnja, a očekuje se da će potom uslijediti nove identifikacje.

Petero identificiranih osoba je ekshumirano u Vukovarsko- srijemskoj županiji, jedna u Sisačko-moslovačkoj, dvije u Bosni i Hercegovini i jedna osoba u Srbiji.



Pisane vijesti