Potpredsjednica Vlade Kosor na obilježavanju «Dana zagrebačkih branitelja Vukovara»

Na poziv Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor položila je danas vijenac ispred Spomen ploče, postavljene prošle godine u znak sjećanja na odlazak zagrebačkih dragovoljaca u obranu Vukovara. Polaganje vijenaca jedna je od aktivnosti vezana uz obilježavanje «Dana zagrebačkih branitelja Vukovara».

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor zahvalila je Udruzi zagrebačkih branitelja Vukovara koji kontinuirano i na pravi način podsjećaju sve nas na doprinos hrvatskih branitelja Vukovara, kao i na doprinos Zagrepčana u obrani Vukovara. Potpredsjednica Kosor je istaknula da je doprinos zagrebačkih branitelja u obrani suvereniteta Hrvatske zapostavljen, često se preskače, vjerojatno zato što se podaci dovoljno ne poznaju. Iznijela je podatke da je u obrani Vukovara sudjelovalo 232 Zagrepčana, 84 je poginulo, 9 ih je ustrijeljeno na Ovčari, a 14 njih još uvijek se nalazi na popisu zatočenih i nestalih.

Potpredsjednica Vlade Kosor kazala je da će Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara uvijek, kao i do sada imati potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. Pozvala je sve da svakodnevno, a ne samo u prigodama, na dane obljetnica ili na blagdane govore i čuvaju dostojanstvo Domovinskog rata koji je bio obrambeni, osloboditeljski i pravedan.

Na samom kraju ponovila je da su hrvatski branitelji najzaslužniji što će Hrvatska postati dio Europske unije i što smo dobili pozivnicu za NATO.

Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, zahvalio je potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor i ministarstvu na čijem je čelu na potpori kojom je u rujnu prošle godine postavljena Spomen ploča u znak sjećanja na odlazak zagrebačkih dragovoljaca u obranu Vukovara.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je za obilježavanje Dana zagrebačkih branitelja Vukovara izdvojilo financijska sredstva u vrijednosti od 190 000 kuna.



Pisane vijesti