Potpredsjednica Vlade Kosor na okruglom stolu «Izazovi mladih na tržištu rada u RH»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor održala je uvodno izlaganje o aktivnostima i mjerama Vlade RH za bolji položaj mladih u društvu i na tržištu rada na okruglom stolu o temi: “Izazov mladih na tržištu rada u RH” danas u Kulturno informativnom centru u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatske udruga poslodavaca i Zaklade Fridrich Ebert.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da su mladi pokretačka snaga hrvatskog društva i zaslužuju posebno mjesto u njemu. Upozorila je na činjenicu da je mali broj visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj, a cilj Vlade je stvoriti društvo znanja. Vlada RH će i dalje u partnerskom odnosu s Udrugom poslodavaca i sindikatima poduzimati mjere kojima se mladima otvaraju vrata u svijet znanja 21. stoljeća.

Nezaposlenost je jedan od glavnih problema kojim se susrećemo, ali to nije problem samo u Hrvatskoj već i u drugim zemljama istaknula je potpredsjednica i dodala da je Hrvatska do nedavno imala rat, a nezaposlenost je također jedna od posljedica.

Iznosivši podatke o nezaposlenosti potpredsjednica Kosor rekla je da je krajem ožujka 2008. bilo oko 30 posto nezaposlenih između 15 i 29 godina što je 18,4 posto manje u odnosu na ožujak 2007.

Jedan od problema kojim se mladi susreću je radno iskustvo. Više od 39 posto mladih nema radnog iskustva, do godine dana ima 23 posto, od 1-2 godine 15 posto, a samo 5 posto mladih ima do 5 godina iskustva.

Upravo rad na neodređeno kao i rad na ugovor o dijelu te rad preko Studentskih servisa onemogućava mladima stjecanje potrebnog radnog iskustva i mladi postaju nekonkurentni na tržištu rada, rekla je potpredsjednica.

Vlada je 2004. donijela Akcijski plan zapošljavanja za razdoblje od 2005.-2008. koji je usklađen s Europskom strategijom, a na temelju tog plana donose se Godišnji planovi za poticanje zapošljavanja mladih.

Potpredsjednica je spomenula i posebne programe za osposobljavanje mladih Roma za rad kao i dokvalifikaciju i prekvalifikaciju te socijalno osjetljive skupine, zapošljavanje i obrazovanje mladih s invaliditetom i projekt Hrvatskog zavoda za zapošljavanje «Mladi na tržištu rada». Ove godine je za mjere zapošljavanja Vlada izdvojila više od 480 milijuna kuna.



Pisane vijesti