Potpredsjednica Vlade Kosor na okruglom stolu u okviru Kampanje za promicanje političke zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2009. godine

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor govorila je danas na okruglom stolu – «Što učiniti da se poveća politička zastupljenost žena na lokalnoj razini?».

Zahvalivši na organizaciji okruglog stola Uredu za ravnopravnost spolova potpredsjednica je istaknula da Hrvatska ima dobro postavljen zakonodavni okvir, spomenuvši pritom novi Zakon o ravnopravnosti spolova kojim se po prvi puta uvode kvote u hrvatsko izborno zakonodavstvo. Naime Zakonom o ravnopravnosti spolova nalaže se uvođenje posebnih mjera odnosno kvota kojima zastupljenost podzastupljenog spola mora biti 40 – posto pojasnila je potpredsjednica.

Također je spomenula Zakon o političkim strankama, tim zakonom političkim strankama se dodjeljuje 10 – posto više sredstava za podzastupljeni spol.

Govoreći o nadolazećim izborima potpredsjednica je kazala da će ti izbori biti svojevrstan test nakon kojeg će se vidjeti koliko je koja stranka imala kandidatkinja za načelnice, gradonačelnice i županice i dodala da prije svega žene trebaju biti potpora ženama. Na lokalnim izborima političke stranke će biti na potezu, ali velika odgovornost je na lokalnoj upravi i samoupravi jer upravo oni trebaju osigurati ženama potrebnu infrastrukturu od vrtića pa nadalje naglasila je potpredsjednica Kosor. Osvrnula se i na ulogu medija i rekla da se žene uglavnom zove u emisije namijenjene ženskim pitanjima, a kada se govori o gospodarstvu ili nekim političkim temama tada govore pretežno muškarci.

Na kraju zaključila je da bi se postigla veća zastupljenost žena na svim razinama u političkom životu svi zajedno trebaju više učiniti vodeći se postojećim zakonodavnim okvirom kojeg treba uskladiti sa svakodnevnim životom.



Pisane vijesti