Potpredsjednica Vlade Kosor na predstavljanju Zbornika radova “Konferencije o jačanju svijesti o politikama i zakonodavstvu EU u području ravnopravnosti spolova”

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je danas Zbornik radova “Konferencije o jačanju svijesti o politikama i zakonodavstvu EU u području ravnopravnosti spolova”.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je da je ravnopravnost spolova temeljno pitanje kada govorimo o Hrvatskoj kao demokratskoj državi i dodala da nema pravog demokratskog društva bez ravnopravnosti spolova.

Stajalište Vlade RH je da je ravnopravnost spolova najvažnija vrednota Ustava i mora biti temelj svega što radimo.

Kao važan segment kada se govori o ravnopravnosti spolova istaknula je borbu protiv nasilja nad ženama, spomenuvši pritom odredbe u Zakonima o oružju i državnim službenicima i namještenicima koje onemogućuju da osobe koje su okarakterizirane kao obiteljski nasilnici dobiju dozvolu za nošenje oružja ili postanu državni službenici.

Također najavila je, da sutra u Saboru počinje rasprava o Zakonu o ravnopravnosti spolova, koji je donesen 2003., ali je ukinut odlukom Ustavnog suda jer nije bilo potrebne saborske većine. Govoreći o prijedlogu Zakona o ravnopravnosti spolova potpredsjednica Vlade Kosor, ocijenila je da donosi cijeli niz novosti u odnosu na Zakon iz 2003. Posebno je istaknula ravnopravnost na području rada, a potpuno nova je odredba da u 3. izbornom ciklusu žene moraju biti zastupljene s 40 posto.

Zbornik radova «Konferencije o jačanju svijesti o politikama i zakonodavstvu EU u području ravnopravnosti spolova” Ured za ravnopravnost spolova tiskao je u nakladi od 2000 primjeraka.

Nazočnima su se obratile i Helena Štimac Radin, predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.



Pisane vijesti