Potpredsjednica Vlade Kosor na svečanosti u povodu Dana antifašističke borbe

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i izaslanica predsjednika Vlade, dr. sc. Ive Sanadera, Jadranka Kosor prisustvovala je danas svečanosti u povodu Dana antifašističke borbe, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske kod spomenika u šumi Brezovica kraj Siska.

Obilježavajući Dan antifašističke borbe, prisjećamo se 22. lipnja 1941., dana kada je osnovan Prvi sisački partizanski odred - prvi odred narodno oslobodilačke vojske Hrvatske, kazala je potpredsjednica. Danas odajemo počast svima koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, kao i svima koji su preživjeli strahote II. Svjetskog rata.

Sisački partizanski odred jedna je od prvih oružanih protufašističkih postrojbi u Europi, a njegovo osnivanje, na isti dan kada je fašistička Njemačka napala Sovjetski savez, označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj. To svjedoči o povijesnoj osjetljivosti hrvatskog naroda za pravednost, slobodu, mir i odlučnosti da se za te vrednote vrijedi boriti uvijek, istaknula je potpredsjednica.

Otpor fašizmu i nacizmu, širio se ovim prostorima jačajući iz dana u dan, svrstavajući hrvatski narod među pripadnike antifašističke koalicije i pobjednike II. Svjetskog rata. Fašizam je najveće zlo koje se ikada pojavilo u povijesti čovječanstva. U ime fašističke ideologije počinjeni su strašni zločini nad nedužnima, zbog njihove različitosti, pripadnosti drugoj naciji, drugoj vjeri, zbog drugačijeg svjetonazora ili političkog uvjerenja, kazala je potpredsjednica.

Slobodoumni ljudi svojom su se snagom i odlučnošću, nepokolebljivo opredijeljeni za vrednote slobode i pravednosti, ujedinili u antifašističku koaliciju i pobijedili zlo fašizma.

O doprinosu hrvatskih antifašista i hrvatskog naroda u ukupnoj pobjedi antifašističke koalicije, naglasila je potpredsjednica, govori broj sudionika antifašističke borbe ali i činjenica da je Hrvatska, u odnosu na broj stanovnika, imala najveći broj poginulih.

Vrijednosti antifašizma jednoznačno su prihvaćene i ugrađene u temelje samostalne Republike Hrvatske. Izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, afirmirane su i Odluke Zemaljskoga antifa­šis­tič­kog vijeća na­rodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH-a). Odluke ZAVNOH-a imale su dalekosežan značaj u obrani hrvatske državnosti i stvarni su temelj konačnog ujedinjenja svih hrvatskih krajeva s maticom zemljom.

Deklaracijom o antifašizmu, koju je usvojio Hrvatski sabor 2005. godine, naglašava se potreba ukupne afirmacije i njegovanja antifašističkih vrijednosti te zaštita i očuvanje stečevina antifašizma.

Vlada Republike Hrvatske čvrsto je opredijeljena za promicanje temeljnih vrijednosti antifašizma, kao zaloga budućnosti i demokratskog opredjeljenja, istaknula je potpredsjednica, dodavši kako je današnja samostalna i neovisna Hrvatska, koja je nastala u Domovinskom ratu, okrenuta prema budućnosti i u potpunosti dijeli ideale, težnje i vrijednosti suvremene europske demokracije, čiji je sastavni i neizostavni element antifašizam.

Moderna hrvatska država uči iz svoje prošlosti i iz nje izvlači pouke za nove naraštaje – mir, tolerancija i solidarnost, međusobno uvažavanje i uvažavanje različitosti - jedini su put sigurne budućnosti, ustvrdila je potpredsjednica.

Pola stoljeća nakon II. Svjetskog rata, u obranu svoje zemlje stala je druga mladost – hrvatski branitelji. Prisjetimo se svih onih, kazala je potpredsjednica, koji nisu danas s nama i njihove žrtve iz ljubavi prema čovjeku i Domovini, prema hrvatskom narodu. Žrtve Domovinskog rata obvezuju nas na dosljedno zauzimanje za mir, poštovanje, suživot i blagostanje svih građana Republike Hrvatske.

Bolno iskustvo rata, usmjerilo je Republiku Hrvatsku u jaku zagovornicu zaštite ljudskih prava i njihovu promociju na univerzalno, nacionalnoj i individualnoj razini.

Mi smo danas odgovorni da svijet sutra postane bolji. Zato učimo mlade naraštaje da je prihvaćanje općeljudskih vrijednosti jedini put u mirnu i sigurnu budućnost.

Danas, 67 godina nakon pristupanja antifašističkoj koaliciji, Hrvatska je pred ulaskom u zajednicu u kojoj ćemo s državama i narodima Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, dijeliti zajedničke vrijednosti.

Republika Hrvatska kao buduća članica Europske unije i NATO saveza promiče načela koja su duboko ukorijenjena i u europskim državama, prvenstveno načela demokracije, slobode, tolerancije, solidarnosti i odbacivanja svakog oblika ekstremizma i totalitarizma.

Republika Hrvatska poštuje i cijeni bogatstvo svoje vlastite različitosti, ali i bogatstvo različitosti svijeta u kojem postoji, istaknula je potpredsjednica, što ju neupitno usmjerava ka modernom demokratskom europskom društvu, u kojem će svi građani Hrvatske u potpunosti dijeliti sve vrijednosti suvremene demokracije.

Na kraju je potpredsjednica Kosor u ime Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera i svoje osobno ime, svim građankama i građanima Republike Hrvatske, čestitala Dan antifašističke borbe.



Pisane vijesti