Potpredsjednica Vlade Kosor najavila kampanju Vijeća Europe protiv fizičkog kažnjavanja djece

ZAGREB, 11. lipnja 2008. (Hina) - Nova kampanja Vijeća Europe (VE) usmjerena ukidanju tjelesnog kažnjavanja djece bit će pokrenuta upravo iz Hrvatske i to svečanim otvorenjem 15. lipnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka, najavila je na današnjem briefingu s novinarima u Vladi potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Čast da pokrene dvogodišnju kampanju pripala je Hrvatskoj zbog odlično odrađene kampanje o suzbijanju nasilja nad ženama, kazala je Kosor, najavljujući dolazak na nedjeljni skup predstavnika 24 zemlje Vijeća Europe. Kampanja će se provoditi pod geslom "Podignite ruke protiv tjelesnog kažnjavanja djece", a cilj joj je ugrađivanje odredbi o apsolutnoj zabrani bilo kakvog tjelesnog kažnjavanja djece u zakonodavstvo svih zemalja Vijeća Europe, poticanje odgovornog roditeljstva te utjecaj na promjenu javne svijesti kako ne bi bilo tolerancije za fizičko kažnjavanje djece.

Hrvatska je među 18 zemalja koje su u svoje zakone već ugradile takve odredbe, napomenula je Kosor. Podsjetila je i na odlične ocjene koje je jučer u Strasbourgu na završnoj konferenciji kampanje o nasilju nad ženama Hrvatskoj dalo VE.

Kosor je odgovarala i na pitanja novinara o Zakonu o suzbijanju diskriminacije, koji je u saborskoj proceduri, rekavši da je taj zakon, temeljen na hrvatskom Ustavu, "posve jasan i zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije nad bilo kim i po bilo kojoj osnovi".

"Međutim, netočne su tvrdnje i tumačenja da zakon omogućuje sklapanje braka ili posvajanje djece homoseksualnim parovima", ustvrdila je Kosor.

Pojasnila je da bi za ta prava trebalo mijenjati Ustav i Obiteljski zakon, a procedura posvajanja djece još uvijek je komplicirana i heteroseksualnim bračnim partnerima, dok za one istospolne nijedan naš zakon ne daje tu mogućnost. Antidiskriminacijski zakon podržala je cjelokupna javnost, vlast i opozicija, udruge za ljudska prava, a ja očekujem da će ga i koalicijski partner HSS poduprijeti u Saboru jer vjerujem da su drugačiji komentari izazvani krivom interpretacijom zakona, kazala je Kosor.

Komentirajući slučaj branitelja iz Splita koji je umro u svom stanu, Kosor je opovrgnula informacije da je bolovao PTSP-a, ali i dodala da mu je splitski centar za psihosocijalnu pomoć pokušavao pomoći no nije nailazio na suradnju niti njega ni njegove obitelji.

"Zatražili smo patološki nalaz da se utvrdi uzrok smrti, no sigurno je da je taj branitelj imao mirovinu oko 7.000 kuna, živio u stanu koji je dobio od Ministarstva branitelja, a o njegovim problemima Ministarstvo su trebali obavijestiti susjedi, prijatelji ili rodbina", istaknula je Kosor, dodavši da je teško pomoći onome tko tu pomoć odbija.



Pisane vijesti