Potpredsjednica Vlade Kosor otkrila spomen-obilježje mjesta masovne grobnice «Cvjetni Vir

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas spomen-obilježje mjesta masovne grobnice «Cvjetni Vir – Višnjički Bok» podignuto u znak sjećanja na sedam žrtava iz Domovinskog rata stradalih tijekom agresije na Republiku Hrvatsku.
Spomen obilježje u Sisačko-moslavačkoj županiji potpredsjednica je otkrila zajedno s kćerkom ekshumiranog Nikole Barunovića.
Izražavajući sućut obiteljima ubijenih žrtava potpredsjednica Kosor poručila je da je ovo trenutak kad ćemo zastati i i sjetiti se svih onih kojih nema, ali i obvezati da njihovu žrtvu nikad nećemo zaboraviti. Pozvala je sve da doprinos tih ljudi nikad ne zaborave, kao i njihovu hrabrost i odlučnost u obrani Hrvatske. Ovih dana dobili smo pozivnicu za NATO kazala je potpredsjednica, ali bez žrtve branitelja koji su bili pripadnici pobjedničke vojske toga ne bi bilo. Zato nikada neće nestati ni snage ni ustrajnosti da identificiramo one koji su nađeni u 143 masovne grobnice i u više od 1000 pojedinačnih, rekla je potpredsjednica. Na popisu nestalih iz 1991. nalazi se još 1085 osoba, a u tijeku je velika akcija uzimanja krvi od članova obitelji, čiji cilj je identificiranje osoba koje su ekshumirane.
Iz masovnih i pojedinačnih grobnica do danas je ekshumirano 3 685 osoba, a Sisačko-moslavačka županija na drugom je mjestu po broju grobnica.
Postavljanjem ovog spomen – obilježja, 53. po redu, obilježava se 95. mjesto masovne grobnice.




Pisane vijesti