Potpredsjednica Vlade Kosor potpisala ugovore o provedbi Programa međugeneracijske solidarnosti «Pomoć u kući starijim osobama» s predstavnicima 14 općina Vukovarsko-srijemske županije

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime Ministarstvugovore o provedbi Programa međugeneracijske solidarnosti «Pomoć u kući starijim osobama» s predstavnicima 14 općina Vukovarsko-srijemske županije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime Ministarstva, ugovore o provedbi Programa međugeneracijske solidarnosti «Pomoć u kući starijim osobama» s predstavnicima 14 općina Vukovarsko-srijemske županije. U svih 14 općina ovaj se Program provodio kao pilot projekt u 2004. godini te se kao takav nastavlja i ove godine. Na provedbi Programa bit će zaposleno ukupno 127 osoba (svaka općina imat će stručni tim sukladan broju korisnika na području općine) koji će korisnicima pružati usluge iz programa neposredno u njihovim kućanstvima, a njime će biti obuhvaćeno ukupno 1844 osobe starije životne dobi. Inače, na području Vukovarsko-srijemske županije udio stanovništva treće životne dobi iznosi 14,44%, a među ovim osobama potrebu za uslugama servisa za pomoć u kući osobito imaju samačka staračka domaćinstva, osobe niskog socio-ekonomskog statusa i teže narušenog zdravstvenog stanja kao i osobe koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi. Stoga će i aktivnosti iz ovog Programa Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, od primjerice organizacije prehrane, kućnih poslova i uređenja okućnice, do posredovanja u ostvarivanju raznih prava, prioritetno biti usmjerene prema tim skupinama.

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo zbog dosadašnje suradnje s općinama obuhvaćenim Programom, te istaknula kako ovaj primjer zbog svoje uspješnosti može poslužiti kao uzor i drugim područjima.



Pisane vijesti