Potpredsjednica Vlade Kosor razgledala mjesto pokusnih iskapanja u Lovasu

LOVAS, 20. ožujka 2008. (Hina) - Hrvatska ne će odustati od potrage za zatočenim i nestalim hrvatskih braniteljima i civilima iz Domovinskog rata dok god ne bude poznata sudbina i posljednjeg od njih, izjavila je danas u Lovasu ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

U pratnji pomoćnika ministrice pukovnika Ivana Grujića Kosor je u Lovasu posjetila mjesto pokusnih iskapanja u dvorištu napuštene kuće u tom povratničkom srijemskom mjestu. Riječ je o bunaru za koji postoje saznanja da se u njemu nalaze posmrtni ostatci žrtava srpske agresije na Lovas 1991.

Pokusna iskapanja na toj lokaciji počela su prije sedam dana, a do sada je bunar, dubok 30-ak metara, iskopan u dubini od 17 metara i do sada nisu pronađeni posmrtni ostatci žrtava.

Razgledavši mjesto pokusnog iskapanja, ministrica Jadranka Kosor kazala je novinarima kako su nedavno na vinkovačkom području pronađeni i ekshumirani te preliminarno identificirani posmrtni ostatci triju žrtava iz Domovinskog rata.

Po njezinim riječima na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi se još 1090 osoba od kojih 482 iz Vukovarsko-srijemske županije. U toj je županiji do sada ekshumirano 2013 žrtava iz 52 masovnih grobnica i brojnih pojedinačnih grobnih mjesta.

Kosor je također potvrdila kako se osim u Lovasu pokusna iskapanja obavljaju i na području Trpinje, Ovčare i Bogdanovaca, a očekuju se i na području Pačetina kad se razminira tamošnja lokacija.

"U Velikom tjednu želimo i na ovaj način podsjetiti na hrvatsku žrtvu i reći da nitko od njih ne će biti zaboravljen. Potraga se nastavlja i to je obveza svake Vlade i Sabora", poručila je Jadranka Kosor.

Najavila je kako će nakon uskrsnih blagdana Ministarstvo održati konferenciju za novinare na kojoj će javnost biti izviješćena o svim novim aktivnostima o procesu traženja nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja i civila.



Pisane vijesti