Potpredsjednica Vlade Kosor s obiteljima zatočenih, nestalih, nasilno odvedenih hrvatskih branitelja

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izvijestila je da će uputiti poziv za održavanjem sastanka o nestalim osobama na najvišoj razini s predstavnicima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što su predstavnici udruga pozdravili s odobravanjem. Potpredsjednica je istaknula da je učinkovito rješavanje problema nestalih moguće isključivo kroz bilateralnu i multilateralnu suradnju te da je uvjerena da će se upravo na taj način mnogi slučajevi riješiti.

Govoreći o naporima, postignućima i daljnjim planovima u procesu traženja nestalih osoba, potpredsjednica je ponovila da nikada neće ponestati ni političke volje kao i sredstava za traženje nestalih osoba uključujući identifikacije i ekshumacije i da će se i dalje na svaku dojavu reagirati i provoditi probna iskapanja.

Na sastanku se govorilo o aktivnostima u ljetnom razdoblju. Na identifikaciji krajem srpnja, identificirano je 10 osoba s područja Vukovarsko - srijemske, Osječko - baranjske te Sisačko - moslavačke županije, jedno tijelo preuzeto je iz Bosne i Hercegovine, a jedno iz Srbije. Rečeno je da je akcija davanja uzoraka krvi koje je Ministarstvo organiziralo u suradnji s Crvenim križem, pomogla da se identifikacije ubrzaju i pospješe.
Akcija uzimanja uzoraka krvi do sada je provedena u 28 gradova, a uzeti su uzorci od 658 krvnih srodnika. Provode se i projekti pretraživanja i razminiranja u Vukovarsko –srijemskoj, Osječko- baranjskoj i Šibensko- kninskoj županiji.


Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja zahvalio je potpredsjednici Vlade na prijemu, istaknuvši pritom da kada se govori o pitanjima nestalih Hrvatska je prva zemlja u regiji. Izrazio je zadovoljstvo održavanjem sastanka s visokim dužnosnicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.



Pisane vijesti