Potpredsjednica Vlade Kosor s ravnateljima Obiteljskih centara iz cijele Hrvatske

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Zagrebu s ravnateljima Obiteljskih centara iz cijele Hrvatske.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor obraćajući se ravnateljima 17 obiteljskih centara kazala je, da su centri produžena ruka ministarstva, ali i jezgre u kojima bi se trebali ostvarivati programi koji su stupovi Vlade. Osnova rada obiteljskih centara treba biti briga o djeci, mladima, invalidima i stvaranje pozitivnog ozračja za obitelji. U osnivanje obiteljskih centara do sada je uloženo oko 9 milijuna kuna, a u ovoj godini za njihov rad je predviđeno 25 milijuna kuna.

Do danas su ostvareni mnogi ciljevi iz Nacionalne populacijske politike, ocijenila je potpredsjednica Vlade Kosor, spomenuvši pritom povećanje rodiljnih naknada, povećanje dječjeg doplatka, pronatalitetni dodatak za svako treće i četvrto dijete, a izrađen je prijedlog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Govereći o radu obiteljskih centra potpredsjednica Kosor je naglasila da je njihova uloga važna u suzbijanju svih oblika diskriminacije, borba protiv obiteljskog nasilja, stvaranje pozitivnog ozračja za osobe s invaliditetom i obitelji. Dodala je da obiteljski centri moraju postojati za stvarne ljude, obitelji, djecu i mlade.

Predviđena su predavanja o financiranju obiteljskih centara, pravnom okruženju za rad obiteljskih centara, važnosti i ulozi savjetodavnog rada s obiteljima, ulozi obiteljskih centara u primjeni Preporuke Vijeća Europe o politici podrške pozitivnom roditeljstvu i radionica na temu Mogućnosti obiteljskih centara za rad s mladima.



Pisane vijesti