Potpredsjednica Vlade Kosor: Vlada ne može komentirati nepravomoćnu presudu Ademiju i Norcu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_kosor_vlada_ne_moze_komentirati_nepravomocnu_presudu_ademiju_i_norcu.jpg

ZAGREB,30. svibnja 2008.(Hina) - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako ne može komentirati današnju presudu generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, budući da Vlada, kao jedan od stupova vlasti, ne komentira nepravomoćne presude.

"Vlada kao jedan od stupova vlasti u Hrvatskoj nikada ne komentira sudske presude, posebno kada su nepravomoćne", izjavila je Kosor novinarima u Banskim dvorima, dodavši kako ne želi ni predviđati niti prejudicirati kakva će biti pravomoćna presuda.

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je Ademi nepravomoćno oslobođen, a Norac nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Medačkom džepu 1993.

Upitana kakvu reakciju na presudu očekuje od hrvatskih branitelja i udruga, Kosor je odgovorila kako su hrvatski branitelji pripadali pobjedničkoj vojsci u nametnutom ratu, da čvrsto stoje na zemlji i znaju što je realnost, te da ne vjeruje da će "biti problema".

Istaknula je, ipak, da svatko, pa i hrvatski branitelji, imaju pravo na zadovoljstvo i nezadovoljstvo.

Novinare je zanimalo misli li da bi Vlada trebala Vijeću sigurnosti UN-a prijaviti srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, zbog njegove nedavne izjave da je u akciji "Oluja" počineno etničko čiščenje 250 tisuća Srba, a budući da bi takva izjava mogla naštetiti Hrvatskoj na njezinu putu u EU.

Kosor je odgovorila kako takvim izjavama Jeremić prije svega šteti sebi i zemlji koju predstavlja.

"Toga bi morao postati svjestan. On je, međutim, očito postigao svoj cilj koji mu je bio važan, da se o njemu govori", kazala je potpredsjednica Vlade.

Dodala je kako su za Hrvatsku njegove izjave potpuno neprihvatljive, te da vjeruje "kako će to barem još netko u njegovoj zemlji shvatiti i onemogućiti ga u tome, jer bi to za njih bilo dobro".

"Što se nas tiče, on može govoriti što god hoće, mi smo pobijedili u ratu, hrvatski branitelji su uz prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana najzaslužniji za samostalnu i suverenu demokratsku Hrvatsku", kazala je Kosor.

Podsjetila je da, zahvaljujući velikosrpskoj agresivnoj politici Slobodana Miloševića, Hrvatska još uvijek traga za 1078 zatočenih i nestalih branitelja i civila, da je u jednom trenutku Hrvatska primala milijun svojih i izbjeglica iz BiH, da je u ratu u Hrvatskoj ubijeno 306 djece.

"Sve se to događalo zahvaljujući Miloševićevoj velikosrpskoj politici. Gospodinu Jeremću preporučam da malo prelista knjige, nešto nauči, to bi mu bilo pametnije", poručila je Kosor.

Upitana tko će sutra u ime Vlade nazočiti velikom zasjedanju Srpskog narodnog vijeća u dvorani Vatroslava Lisinskog, na koji će doći i srbijanski predsjednik Boris Tadić, odgovorila je da će to biti ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Dodala je kako očekuje da će u Lisinskom "biti davane neke izjave" vezano uz Jeremićeve tvrdnje, te izvijestila da premijer Ivo Sanader neće doći na taj skup.

Glasnogovornica haškog tužiteljstva Olga Kavran u telefonskom je razgovoru Hini kazala kako haško tužiteljstvo nema komentara i presudu Ademi - Norac nije vidjelo. Ona je podsjetila da Tužiteljstvo nema običaj komentirati presude uključivši one koje je donio ICTY.



Pisane vijesti