Potpredsjednica Vlade Kosor zatražila kažnjavanje pedofila

ZAGREB, 13. lipnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je, zgrožena silovanjem triju maloljetnica u Slatini, u ime Vlade najoštrije osudila takav čin, zatražila brzu i učinkovitu istragu i primjereno kažnjavanje trojice pedofila.

"To je jedan od najtežih zločina koji se neprekidno mora javno osuđivati i društvo mora biti senzibilizirano za nultu toleranciju prema pedofiliji i pedofilima", rekla je Kosor u telefonskom razgovoru Hini i zahvalila policiji koja je uhitila "te neljude".

"U ime Vlade tražit ću brzu i učinkovitu istragu i primjereno kažnjavanje ovih zlotvora koji su načinili nesagledivu štetu djevojčicama", kazala je Kosor i dodala da i ovaj slučaj upozorava da se neprekidno mora tragati za onima koji čine takva (ne)djela.

To je nešto jezivo, nepodnošljivo i nevjerojatno, istaknula je Kosor i naglasila da će tražiti da se ustanovi zašto djevojčice, budući da sve tri imaju poteškoća u mentalnom razvoju, nisu bile u odgovarajućoj ustanovi.

Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta u skrbi oko djevojčica apsolutno ću se založiti za sankcioniranje odgovornih, naglasila je Kosor, jer se takvo što ne smije događati.

"Ne želim prejudicirati rezultate istrage, ali smatram da ukoliko je bilo propusta moraju se sankcionirati, a što se tiče trojice pedofila vjerujem da će pravosuđe pokazati da razumije o čemu se radi i smatram da zaslužuju najtežu kaznu koju kazneni zakon omogućuje", rekla je potpredsjednica Vlade i dodala da, budući da su ugrožena djeca, nema olakotnih okolnosti.

Policijska uprava virovitičko-podravska izvijestila je danasa da su trojica pedofila s područja Slatine u dobi od 61, 52 i 49 godina uhićena jer se osnovano sumnja da su od 11. lipnja prošle godine do kraja ožujka ove godine u više navrata bludničili i seksualno iskorištavali tri djevojčice stare 14, 17 i 19 godina.

Sve tri djevojčice imaju poteškoća u mentalnom razvoju, a nisu bile smještene u odgovarajuću ustanovu.



Pisane vijesti