Potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić u užem izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders dvoje su kandidata između kojih će Parlamentarna skupština Vijeća Europe tajnim glasanjem 25. lipnja u Strasbourgu izabrati novog glavnog tajnika te paneuropske organizacije, objavljeno je u s danas.

Ministrica Pejčinović Burić bila je jedno od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća, uz Reyndersa, bivšeg litavskog premijera Andriusa Kubiliusa i bivšu grčku ministricu vanjskih poslova Dore Bakojanis.

Odbor ministara VE saslušao je sve kandidate prošli tjedan i suzio listu na hrvatsku ministricu i belgijskoga ministra.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Predsjednik vlade Andrej Plenković kazao je prošli tjedan kako bi bilo sjajno kada bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu.

"Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe", dodao je.

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić  bila bi tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

"Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikada odabrana 'trijažom', dakle ne nekakvom kvotom, nego odlukom parlamentarne skupštine", kazao je Plenković.

Izvor: HINA

 

 



Pisane vijesti