Potpredsjednica Vlade Martina Dalić: DIV je jedan od primjera oživljavanja proizvodnje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji potpredsjednica Martine Dalić i Marije Pejčinović Burić te ministra financija Zdravka Marića, posjetio je danas kninsku tvornicu DIV, koja je dio jedne od značajnih grupacija specijaliziranih za preradu, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda na hrvatskom tržištu. DIV Grupacija posjeduje više tvornica za toplo i hladno kovanje, kao i tvornice prerade limova i ostalih lakih konstrukcija i strojnih dijelova.

„Ovo je jedan od primjera kako je oživljena proizvodnja, osobito proizvodnja za izvoz. Više od 400 zaposlenih ovdje svakodnevno radi u jednoj industriji koja nije uslužna, nego je proizvodna i izvozna“, rekla je potpredsjednica Dalić nakon obilaska pogona, dodavši da upravo to demonstrira smjer razvoja gospodarstva kakav potiče  Vlada.

Na pitanje što Knin može očekivati od današnje sjednice Vlade, ministrica Dalić kazala je da će na sjednici biti niz točaka koje se tiču poboljšanja gospodarskih i životnih uvjeta u Kninu. 

„Nakon sjednice Vlade potpisat ćemo i određeni broj ugovora kojima će se dodijeliti sredstva iz različitih ministarstava i izvora financiranja upravo za projekte ovdje u Kninu“, kazala je Dalić, naglasivši da je riječ o više od 180 milijuna kuna koji će biti dostupni gospodarstvu na području Knina i Šibensko-kninske županije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnoj prodaji 25% dionica HEP-a, potpredsjednica Vlade Dalić istaknula je da je cilj Vlade poboljšanje učinkovitosti upravljanja državnom imovinom te da Ministarstvo državne imovine poduzima niz aktivnosti na stavljanju državne imovine u funkciju.

„Odluke o tijeku provedbe političke odluke otkupa udjela u INA-i provodi Savjet. Radi se o jednom složenom i kompliciranom procesu u kojem treba procijeniti tajming pojedinih koraka i sasvim je jasno da se to ne može završiti u kratkom roku“, zaključila je potpredsjednica Vlade, dodavši da ona osobno smatra da je izlistavanje državnih kompanija na burzi jedan od načina da se poboljša sustav i efikasnost upravljanja tih kompanija.



Pisane vijesti | Ekonomija | Martina Dalić