Potpredsjednica Vlade na otkrivanju spomen obilježja masovne grobnice u Pakracu-Gavrinica

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Pakracu spomen-obilježje podignuto na mjestu masovne grobnice žrtava stradalih u Domovinskom ratu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Pakracu spomen-obilježje podignuto na mjestu masovne grobnice žrtava stradalih u Domovinskom ratu. Spomen obilježje, podignuto na lokaciji Staro sajmište, u predjelu grada Gavrinica, potpredsjednica Kosor otkrila je zajedno s gospođom Marinom Grgić, kćerkom ekshumiranih žrtava Ane i Vladimira Zvoranića. Spomen obilježje podignuto je u znak sjećanja na devet civilnih žrtava ekshumiranih tijekom 1993. i 1996. godine iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice na području Grada Pakraca.
Izražavajući sućut nazočnim članovima obitelji ekshumiranih i identificiranih žrtava potpredsjednica Kosor podsjetila je kako se na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata još uvijek nalaze 1123 osobe, a na području Požeško-slavonske županije još nije poznata sudbina 40 osoba. Potpredsjednica Kosor rekla je kako su do danas na području Republike Hrvatske otkrivena 143 mjesta masovnih grobnica, i preko 1200 pojedinačnih, iz njih je ekshumirano 3589 osoba, od čega je identificirano 3017 osoba. Postavljanjem ovog spomen-obilježja, 46. po redu, obilježava se 84. i 85. mjesto masovne grobnice (s obzirom da se u slučajevima kada se dvije ili više masovnih grobnica nalaze u neposrednoj blizini, obilježavanje vrši postavljanjem jednog spomen-obilježja u spomen na sve žrtve).
Poručujući kako potraga za osobama s popisa zatočenih i nestalih neće prestati dok se ne otkrije sudbina svakog od njih, potpredsjednica Kosor pozvala je i sve koji imaju informacije o mjestima masovnih grobnica da ih kažu nadležnim tijelima.
Potpredsjednica Kosor posjetila je potom, zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, gradilište novog Doma hrvatskih branitelja u Pakracu.




Pisane vijesti