Potpredsjednica Vlade na otkrivanju spomen obilježja mjesta masovne grobnice u Biljanima Donjim

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Biljanima Donjim spomen obilježje na mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata zajedno s gospodinom Zvonkom Arbanasom, članom obitelji žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Biljanima Donjim spomen obilježje na mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata zajedno s gospodinom Zvonkom Arbanasom, članom obitelji žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice. Spomen obilježje podignuto je u znak sjećanja na šest mještana Smilčića stradalih tijekom Domovinskog rata 1992. godine, od kojih su troje ekshumirani iz masovne grobnice u Biljanima Donjim, a troje iz pojedinačnih grobnica u Smilčiću.

Izražavajući sućut nazočnim članovima obitelji stradalih žrtava potpredsjednica Kosor istaknula je kako su s ovim mjestom u Hrvatskoj dosad otkrivena 42 spomen-obilježja mjesta masovnih grobnica, za ukupno 76 masovnih grobnica. Ukazajući na razmjere zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata prema hrvatskim braniteljima, a posebice civilima, potpredsjednica Kosor podsjetila je na 141 dosad pronađenu masovnu grobnica, iz kojih je ekshumirano čak 51% posto civila, od čega je 12 osoba bilo maloljetno. Pročitavši imena svih dosad obilježenih mjesta masovnih grobnica potpredsjednica Kosor poručila je i kako se potraga za 1149 osoba, koje se nalaze na popisu zatočenih i nestalih, neće zaustaviti dok se ne rasvijetli i posljednja ljudska sudbina.



Pisane vijesti