Potpredsjednica Vlade na otvorenju Desetog hrvatskog simpozija o osobama s invaliditetom

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosonazočila je danas otvorenju Desetog hrvatskog simpozija o osobama s invaliditetom u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor, nazočila je danas otvorenju Desetog hrvatskog simpozija o osobama s invaliditetom u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Na dvodnevnom Simpoziju s međunarodnim sudjelovanjem, pod radnim nazivom «Od standardnih pravila do Konvencije UN-a – poštujući različitosti i jednakost osoba s invaliditetom kao ljudsko pravo», sudjelovat će oko 300 osoba s invaliditetom iz čitave Hrvatske i 15 izaslanstava osoba s invaliditetom iz Europe, a raspravljat će se o temama: Konvencija UN-a o zaštiti i promicanju prava i dostojanstva osoba s invaliditetom, neovisno življenje osoba s invaliditetom, žene s invaliditetom, obrazovanje-integrirano uključivanje djece i mladeži s teškoćama u razvoju u redovne sustave, zdravstvo i rehabilitacija i univerzalni dizajn.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor podsjetila je na neke od projekata Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Vlade RH usmjerene na unaprjeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom u protekle dvije godine. Pritom je rekla kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u prošloj godini sufinanciralo projekt nabave udžbenika za slijepu i slabovidnu djecu, pokrenulo projekt zapošljavanja gluhih žena, a na hrvatski jezik prevedena je i Konvencija UN-a o zaštiti i promicanju prava i dostojanstva osoba s invaliditetom. Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom kojim je Ministarstvo u 2004. godini s 1,5 milijuna kuna sufinanciralo projekte pristupačnosti u gradovima Valpovu, Donjem Miholjcu, Đurđevcu, Virovitici, Novskoj, Slatini i Vukovaru, a istim iznosom i u ovoj godini u Pakracu, Vinkovcima, Sisku, Križevcima, Zadru, Splitu i Slavonskom Brodu te Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Istaknula je kako je riječ o projektu u čiju su provedbu kroz posebno Povjerenstvo za projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, a na temelju provedene ankete o dobivanju podataka o prioritetima prilagodbe u pojedinim gradovima, po prvi puta u Hrvatskoj bili uključeni predstavnici hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, ali i civilnih udruga osoba s invaliditetom.
Kao predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH, potpredsjednica Kosor istaknula je kako Povjerenstvo uspješno radi podsjećajući pritom kako je izradilo i nacrt Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom.


Dopredsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom i predsjednik Saveza civilnih invalida rata Milan Tomljanović uručio je potpredsjednici Kosor Zlatnu plaketu Saveza civilnih invalida rata za zasluge u promicanju i zaštiti prava osoba s invaliditetom.



Pisane vijesti