Potpredsjednica Vlade na potpisivanju sporazuma o aktivnostima na provedbi projekta «Kutina – grad bez rada na crno»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Kutini potpisivanju sporazuma o aktivnostima na provedbi projekta «Kutina – grad bez rada na crno» između Grada KutinSaveza samostalnih sindikata Hrvatske te tvrtki «Petrokemija» i «Selk» iz Kutine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Kutini potpisivanju sporazuma o aktivnostima na provedbi projekta «Kutina – grad bez rada na crno» između Grada Kutine, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te tvrtki «Petrokemija» i «Selk» iz Kutine. Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Kutine Davor Žmegač, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović, predsjednik Uprave «Petrokemije» d.d. Kutina Boris Mesarić i direktor «Selk» d.o.o. Ivan Brkić.

Riječ je o projektu iniciranom od strane sindikalne podružnice Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Republike Hrvatske, a u sklopu aktivnosti Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Godini borbe protiv rada na crno i kampanje «Stop radu na crno», čime je Grad Kutina i službeno postao prvi hrvatski grad u kojem će se osigurati dostojanstvo rada i prava koja temeljem toga radnici moraju ostvarivati.

Izražavajući zadovoljstvo početkom provedbe ovog projekta u Kutini potpredsjednica Kosor istaknula je kako hrvatska Vlada daje bezrezervnu potporu ovakvoj vrsti projekata koji imaju za cilj suzbijanje sive ekonomije i očuvanje dostojanstva hrvatskih radnika i njihovih obitelji. Napominjući kako je hrvatska Vlada u nepune dvije godine mandata pokazala iskrenost u osnaživanju socijalnog partnerstva podsjetila je i na usvojene prijedloge mjera za suzbijanje sive ekonomije. Pritom je istaknula kako je Državni inspektorat u 2004. godini u 4835 slučajeva zatekao radnike bez ugovora o radu, od čega u 2445 slučaja bez prijave mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, s 1218 stranaca zaposlenih protivno postojećim propisima. Također je rekla kako je u 2005. godini, do kraja mjeseca kolovoza, Državni inspektorat zatekao 3639 radnika bez ugovora o radu, od čega 2692 radnika bez prijave mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, te 947 stranaca bez radnih dozvola. Podsjetila je kako je Vlada, u cilju kažnjavanja poslodavaca i svih onih koji krše odredbe zakona, izmijenila i odredbe Zakona o državnom inspektoratu te Zakona o prekršajima.



Pisane vijesti