Potpredsjednica Vlade na predstavljanju prvog udžbenika za učenje hrvatskog znakovnog jezika

Udžbenik za učenje hrvatskog znakovnog jezika "Znak po znak 1" Sanje Tarczay i suradnika, prvi udžbenik takve vrste u Hrvatskoj namijenjen gluhim i gluho-slijepim osobama, predstavljen je danas u Zagrebu.

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Udžbenik za učenje hrvatskog znakovnog jezika "Znak po znak 1" Sanje Tarczay i suradnika, prvi udžbenik takve vrste u Hrvatskoj namijenjen gluhim i gluho-slijepim osobama, predstavljen je danas u Zagrebu.

Dodatak udžbeniku je interaktivni DVD za učenje hrvatskog znakovnog jezika. Udžbenik i DVD su izradili izvorni govornici hrvatskog znakovnog jezika, gluhe i gluhoslijepe osobe.

Izdala ga je Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba "Dodir", uz financijsku potporu Vladina Ureda za ljudska prava.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknula je kako je izdavanje udžbenika povijesni trenutak, veliki iskorak u promicanju ljudskih prava gluhih i gluho-slijepih osoba.

Saborska zastupnica Vesna Škulić podsjetila je na preporuku Vijeća Europe da se znakovni jezik prihvati kao manjinski, a predstojnik Ureda za ljudska prava Luka Mađarić kazao je da udžbenik ruši barijere među ljudima.

Udžbenik se sastoji od 10 tematskih jedinica povezanih sa situacijama u kojima se gluhe i gluho-slijepe osobe svakodnevno nalaze, rekla je njegova autorica Sanja Tarczay, ujedno i predsjednica udruge "Dodir".

Tematske cjeline imaju po pet sastavnih dijelova - od komunikacija, važnih događaja iz povijesti do popisa riječi.

Svaka tema sadrži 50 riječi, pa je sveukupno u udžbeniku 500 riječi, rekla je Tarczay dodavši da se planira u slijedećim udžbenicima doći do 2.500 riječi.



Pisane vijesti