Potpredsjednica Vlade na znanstvenom skupu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti «Demografska kretanja u Hrvatskoj – stanje i perspektive»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor obratila se danas nazočnima na znanstvenom skupu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti «Demografska kretanja u Hrvatskoj – stanje i perspektive».

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor obratila se danas nazočnima na znanstvenom skupu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti «Demografska kretanja u Hrvatskoj – stanje i perspektive». Potpredsjednica Kosor rekla je populacijska politika i zaustavljanje negativnog populacijskog trenda prvorazredno političko pitanje hrvatske Vlade. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako su dosada poduzete i prve mjere populacijske politike: povećane su rodiljne naknade, uvedena je mogućnost korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta za blizance, treće i svako naredno dijete te dodjela besplatnih udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola za obitelji s osmero i više djece te dodjela besplatnih računala za obitelji s osmero i više djece u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Potpredsjednica Kosor podsjetila je i kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tiskalo znanstvenu studiju "Temeljne značajke demografskoga razvoja Hrvatske - bilanca 20. stoljeca", a na njoj su radili demografi Jakov Gelo, Anđelko Akrap i Ivan Cipin, što jasno govori o opredjeljenju čitave Vlade prema stalnom praćenju i sustavnoj analizi demografskih trendova. U tom smislu rekla je kako je osnovan i Savjet za populacijsku politiku Vlade RH, koji čine priznati stručnjaci, predstavnici sindikata, udruge poslodavaca i udruge koje promiču roditeljstvo i skrb o djeci, a jedan od zadataka njegova osnivanja je i izrada Prijedloga Nacionalne populacijske politike. Sukladno zaprimljenim mišljenjima i prijedlozima u izradi je Konačni nacrt Nacionalne populacijske politike koji se nalazi u završnoj fazi Vladine procedure. Potpredsjednica Kosor iznijela je i podatke o populacijskim kretanjima u Republici Hrvatskoj. Pritom je rekla kako je u lipnju 2004. godine pravo na rodiljni dopust i naknadu koristilo 17.198 zaposlenih majki (roditelja) za dodatni rodiljni dopust, 369 zaposlenih majki (rodilja) za rodiljni dopust od 1. do 2. godine života djeteta te1.142 nezaposlenih majki, dok je u kolovozu 2005. godine pravo na rodiljni dopust i naknadu koristilo 18.674 zaposlenih majki (roditelja), 7.020 zaposlenih majki (roditelja) za rodiljni dopust od 1. do 3. godine života djeteta, te 7.122 nezaposlenih majki.



Pisane vijesti