Potpredsjednica Vlade pokroviteljica UNICEF-ove akcije «Svako dijete treba obitelj»

UNICEF-ov ured za Hrvatsku pokrenuo je u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi akciju "Svako dijete treba obitelj" kako bi se i u Hrvatskoj razvila udomiteljska skrb za djecu koja žive bez roditeljske brige, u dječjim domovima.

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - UNICEF-ov ured za Hrvatsku pokrenuo je u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi akciju "Svako dijete treba obitelj" kako bi se i u Hrvatskoj razvila udomiteljska skrb za djecu koja žive bez roditeljske brige, u dječjim domovima.

Cilj akcije je da djeca iz domova odrastaju u obiteljskom okruženju, a u skladu s Konvencijom o pravima djeteta koja daje prednost obiteljskim oblicima skrbi te samo ako je nužno predviđa institucionalnu skrb, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena akcija.

Nositelji akcije su Hrvatska radio televizija, Europapress holding i T-Hrvatski Telekom, a pokroviteljica je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

U 18 domova socijalne skrbi u Hrvatskoj smješteno je 1598 djece, od čega je 105 od jedne do tri godine života. U udomiteljskim obiteljima smješteno je još 2343 djece.

Nositelji akcije nadaju se u prvoj polovici godine prikupiti dva milijuna kuna za osnutak najmanje četiri regionalna centra podrške udomiteljstvu. Tim bi se sredstvima pokrile i potrebe 50-ak obitelji, koliko je procijenjeno da je potrebno educirati i pomoći u nabavci nužnih stvari za privremeni prihvat najmlađe djece do tri godine života, a čime bi se smanjio broj djece koja ulaze u institucionalnu skrb. Organizatori se nadaju da će akcija rezultirati prijavljivanjem 200-injak obitelji iz cijele Hrvatske zainteresiranih za udomljavanje djece različitih uzrasta.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj zauzela se za razvoj udomiteljske skrbi kako bi što više djece raslo u obiteljskom okruženju i razvilo potencijale koje ne mogu razviti u instituciji. "Mnogi ne mogu biti posvojeni i dok čekaju da se riješi njihov status trebaju biti smješteni u obiteljskom okruženju", rekla je.

Direktorica programa Hrvatske televizije Tanja Šimić istaknula je kako će akcija započeti na Valentinovo, 14. veljače, koncertom Nine Badrić čiji je prihod namijenjen akciji, a završiti 15. svibnja nas Dan obitelji.

Akciju je podržala i ministrica Kosor naglasivši važnost obitelji u razvoju djeteta, posebno udomiteljske koja će djetetu pružiti normalan život i otvorena vrata u svijet.

Predsjednik Uprave Europapress holdinga Ninoslav Pavić zauzeo se za "istu šansu za sve", a predsjednik Uprave T-Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić ocijenio je kako akcija "Svako dijete treba obitelj" znači da se hrvatsko društvo okrenulo budućnosti.

Građani svoje priloge mogu uplatiti na žiro-račun Zagrebačka banka: 2360000-1500065944, a novac će se moći donirati i telefonskim pozivima na broj 060 9001 ili uplatama kreditnim karticama preko UNICEF Internet stranice www.unicef.hr. Potencijalni udomitelji od 7. veljače sve važne informacije mogu saznati na besplatnom telefonu 0800 1009.



Pisane vijesti