Potpredsjednica Vlade položila vijenac i zapalila svijeću kod spomenika hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću

Prigodnom komemoracijom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću obilježena je 15. obljetnica njegove pogibije u okršaju sa srpskim teroristima 31. ožujka, na "krvavi" Uskrs 1991. na Plitvicama.

PLITVIČKA JEZERA, 31. ožujka 2006. (Hina) - Prigodnom komemoracijom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću obilježena je 15. obljetnica njegove pogibije u okršaju sa srpskim teroristima 31. ožujka, na "krvavi" Uskrs 1991. na Plitvicama.

Redarstvenik Josip Jović poginuo je na današnji dan prije petnaest godina, kad su hrvatski redarstvenici potisnuli pripadnike srpske pobunjeničke "milicije" do Plitvičkih jezera.

Vijence su kod spomenika Josipu Joviću položila izaslanstva Ureda predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora, ministarstava obrane, unutarnjih poslova, obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, lokalnih županijskih vlasti, udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na prigodnoj komemoraciji ministar obrane Berislav Rončević naglasio je kako se ne smije ugasiti uspomena na sve poginule hrvatske branitelje i Josipa Jovića.

"Žrtvu koju su podnijeli hrvatski branitelji ne smijemo zaboraviti, a one su temelj hrvatske države. Zato je naša zadaća mlađim naraštajima prenijeti uspomenu na branitelje i njihovu žrtvu", rekao je ministar Rončević.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin također je podsjetio da je važno čuvati uspomenu na Domovinski rat i njegove žrtve, te je pozvao na jedinstvo hrvatskoga naroda.

Premijerova izaslanica i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je kako se na ovogodišnjoj komemoraciji na Plitvicama okupilo više ljudi nego prijašnjih godina, ocijenivši da to znači kako se uspješno borimo protiv zaborava.

"Majka Josipa Jovića simbolizira sve hrvatske majke koje su izgubile svoje sinove u Domovinskom ratu. Josip Jović, pak, danas simbolizira sve mlade ljude koji su dali život za domovinu, bez kojih ne bi bilo hrvatske države", naglasila je potpredsjednica Kosor.

Skup je u ime Hrvatskog sabora pozdravio i potpredsjednik Darko Milinović. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Josip Lucić, i sam sudionik događaja na "krvavi" Uskrs 1991., istaknuo je da je taj skup prvi na državnoj razini u godini u kojoj će se obilježiti petnaest godina ustroja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Podsjetio je na početke velikosrpske agresije na Hrvatsku, kad Hrvatska još nije bila ustrojila svoje oružane snage, nego samo policiju sastavljenu od mladih ljudi. General Lucić također je rekao da su događaji na Plitvicama 1991. bili tek naznaka onoga što se poslije događalo u Hrvatskoj.

Današnjem komemorativnom skupu na Plitvicama nazočili su i predstavnici mnogih braniteljskih udruga, članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja te preživjeli pripadnici hrvatske policije, koji su se na današnji dan 1991. sukobili sa srpskim teroristima.



Pisane vijesti