Potpredsjednica Vlade: Zatvorska kazna odlična preventivna mjera za roditelje koji ne plaćaju alimentaciju

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je na upit novinara, bi li preoštra bila kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine za roditelje koji ne plaćaju alimentaciju, rekla da neodgovorno roditeljstvo treba kažnjavati odmah i da je to jedna odlična preventivna mjera.

ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je na upit novinara, bi li preoštra bila kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine za roditelje koji ne plaćaju alimentaciju, rekla da neodgovorno roditeljstvo treba kažnjavati odmah i da je to jedna odlična preventivna mjera.

"Ne mislim da je to prestrogo, jer je jako teško samohranim roditeljima koji ostaju zapravo potpuno na rubu egzistencije. Ne mislim da je preoštro kažnjavati one koji su roditelji, a to zapravo ne žele biti", istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Rekla je da takvih roditelja u Hrvatskoj nije malo.

Naglasila je kako misli "da zatvorska kazna može polučiti znatne efekte zato što će svaki roditelj koji želi izbjeći uzdržavanje svog vlastitog djeteta i dovesti ga na rub egzistencije dobro razmisliti hoće li se upuštati u promjenu adrese, u lažno prikazivanje prihoda, ako ima ovako zaprječenu kaznu koja je odmah kazna zatvora".

Zakonskim izmjenama će se predložiti da se roditeljima koji ne plaćaju alimentaciju odmah odredi najniža kazna od tri mjeseca zatvora.

U sadašnjem Kaznenom zakonu postoji članak, odnosno odredba koja govori o kažnjavanju roditelja koji izbjegavaju plaćanje alimentacije, ali je najniža zapriječena kazna novčana i ona se uglavnom dosuđuje.

Kosor je rekla da je jučer u izjavi za Hinu govorila o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona i paralelno nekim mogućim izmjenama Obiteljskog zakona koje još nisu definirane jer je upravo formirala radnu skupinu u Ministarstvu koja bi trebala predložiti neke izmjene i dopune Obiteljskog zakona.



Pisane vijesti