Potpredsjednik Branko Grčić: Provedbom reformi postigli smo ekonomski oporavak i bez rezanja mirovina i socijalnih prava

Slika /Vijesti/2015/svibanj/13 svibnja/0040_presica_ministar_grcic.jpg

Pripremili smo Nacionalni program reformi koji je ocijenjen kao dobra baza za provedbu odgovarajućih ekonomskih i reformskih politika u narednom razdoblju.

U povodu najnovijih ekonomskih preporuka Europske komisije, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvija i fondova Europske unije Branko Grčić, izrazio je zadovoljstvo zbog dobro obavljenog posla. „Pripremili smo Nacionalni program reformi koji je ocijenjen kao dobra baza za provedbu odgovarajućih ekonomskih i reformskih politika u narednom razdoblju“, kazao je potpredsjednik Grčić te dodao da je „ukupni fiskalni napor u 2015., zajedno s onim u 2014. godini u okviru onoga što je projicirano prije godinu dana.“
 
Potpredsjednik Grčić zadovoljan je nastavkom dobrih pokazatelja, jer „uz pozitivne trendove: rast BDP-a, pad nezaposlenosti, smanjenje deficita u prva četiri mjeseca ove godine, nema europskih mehanizama za Hrvatsku niti u području makroekonomskih pokazatelja niti u proceduri prekomjernog deficita.“
 
Uz zahvalu Europskoj komisiji na partnerskom odnosu, kvalitetnoj suradnji i interakciji koja je dovela do pozitivnih rješenja, potpredsjednik Grčić najavljuje borbu za daljnje smanjenje deficita i zaustavljanje rasta javnog duga.
 
Ističe našu posvećenost provedbi svih najavljenih reformskih mjera, a posebno je naglasio razliku između politike ove vlade i oporbenih najava radikalnih rezove, prije svega smanjenja mirovina, rezanja u zdravstvenom i sustavu socijale.
 
„Mi smo bez diranja u bilo koju od tih komponenti, samo provedbom reformi, u zadnje tri godine postigli ekonomski oporavak i došli blizu formalnom izlasku iz recesije nakon šest godina i to je glavna razlika između politike ove vlade i onoga što najavljuju naši oponenti“, rekao je Branko Grčić
 
Na novinarski upit kako misle ispuniti šest preporuka Europske komisije za ovu i 2016. godinu, potpredsjednik Grčić ponovio je da nam preostaje samo provedba mjera za što smo vrlo jasno opredijeljeni i naš konačni cilj jest – „stvoriti još kvalitetnije okruženje u kojem ćemo nastaviti ubrzavati ovaj kotač koji se pokrenuo sve dok ne postignemo one stope rasta koje Hrvatskoj nužno trebaju da bi mogla upravljati svojim javnim dugom i fiskalnim sustavom te da bi mogla zadovoljiti sve potrebe građana“.
 
„Jedan dio smo već odradili i po uspješnosti u provedbi reformi ocijenjeni smo kao osma zemlja u Europskoj uniji“, rekao je Branko Grčić te dodao da ćemo u narednim mjesecima pokušati restrukturirati i refinancirati jedan dio javnog duga.
 
Na novinarski upit, potpredsjednik Grčić podsjetio je da je porez na nekretnine i prošle godine bio u našem programu, no u ovom trenutku još nismo spremni za to. Na tom se kontinuirano radi, no to je skupi i težak posao za koji su nam potrebne tehničke pripreme, prije svega – sređivanje vlasničkih odnosa i Zemljišnih knjiga.
Nastavlja se proces smanjenja parafiskalnih nameta te je ove godine planirano smanjenje za oko 280 milijuna kuna, a penalizacija ranijeg umirovljenja je jedino područje u Nacionalnom programu reformi gdje nismo imali potpunu usklađenost s Europskom komisijom, rekao je potpredsjednik Grčić i zaključio da smo „ovaj put još ozbiljnije pristupili cijelom poslu i to je Europska komisija prepoznala te potvrdila uspostavu dobre bazu za provedbu reformskih politika u narednom razdoblju“.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije