Potpredsjednik Grčić: Najave smanjenja stope PDV-a su obmana; smanjujete li prihode proračuna, recite gdje ćete rezati

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić pojasnio je danas svoj sinoćnji lapsus u emisiji Otvoreno, vezan uz izračunavanje dva postotna poena PDV-a. 

Potpredsjednik je pojasnio da je govorio da je dva posto BDP-a 7 milijardi kuna, te da je on govorio o tome, ne o PDV-u  te da žali što je njegov lapsus iskorišten da bi se izbjegao odgovor na ključno pitanje: „Ako smanjujete PDV za nekoliko milijardi kuna, onda morate javnosti reći gdje ćete rezati. Ne možete smanjiti deficit tako da smanjujete prihode proračuna. Znači, ako smanjujete PDV i prihode, morate ljudima jasno reći gdje ćete rezati. Dakle, očekujem od ekipe iz HDZ-a da kaže jesu li one najave o rezanju mirovina i troškova u zdravstvu bile istinite, gdje su to sada sakrili od javnosti, i je li zaista dolina suza njihov stvarni program koji javnost nije vidjela“. 

Dodao je da u ovom trenutku, u tako kratkom roku, SDP nije za tako radikalno smanjenje PDV-a. „Zato što je to ogroman trošak za proračun, koji je nenadoknadiv u kratkom roku. Jedino u slučaju da se u sljedećoj godini gospodarski rast ubrza još više, da se stope povećaju i do tri i preko tri posto, rast će prihodi proračuna i na taj način će biti moguće eventualne korekcije i na strani stope PDV-a. Međutim, u ovom trenutku to nije realno, da ne kažem da je to obmanjivanje javnosti“. 

Što se tiče smanjenja stope PDV-a na određene proizvode, koje je najavio ministar Lalovac, potpredsjednik Grčić kazao je da se radi o zanemarivom iznosu u cijeloj svoti koja se prikuplja u proračunu iz prihoda od PDV-a. "Ali je opet velika pomoć poljoprivrednicima za nekih 13 do 15 artikala, za koje će se uvesti međustopa od 13 posto, slično efektu postignutom u turizmu. Namjera nam je vrlo slična. Potaknuli smo industriju, potaknuli smo turizam, želimo sada vrlo slično potaknuti i poljoprivredu“. Dodao je da je jedan od ciljeva i smanjenje prekogranične trgovine, jer hrvatski građani idu po jeftiniju robu kod susjeda, upravo zato što ondje postoji ta snižena stopa.  

Pisane vijesti