Potpredsjednik Grčić: Ova Vlada nije donijela niti jednu štetnu odluku za Inu

Slika /Vijesti/2014/Studeni/24 studeni/Grcic-izjava.jpg

U trećem kvartalu bila je dobra turistička sezona, industrija je također nastavila rast, a i izvoz je rastao po najvišim stopama u Europskoj uniji.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić nada se da će bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu ove godine pasti po manjoj stopi nego u prva dva, jer je u trećem kvartalu bila turistička sezona s dobrim rezultatima, industrija je također nastavila rast, a i izvoz je rastao po najvišim stopama u Europskoj uniji.
 

Grčić je to odgovorio na pitanje novinara na marginama 13. međunarodne konferencije Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) o poticanju izvoza. Ipak, u vezi BDP-a Grčić se ogradio, dodavši da je jako teško i nezahvalno procjenjivati, ali da se ipak nada da će zbog spomenutih razloga rezultat biti bolji nego u prvom dijelu ove godine.
 
Državni zavod za statistiku objavit će u petak prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, a osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,7 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad - u rasponu od 0,4 do 1 posto.
 
Makroekonomisti procjenjuju da rast izvoza i dobra turistička sezona nisu uspjeli nadoknaditi slabost investicija i potrošnje.
 
Pokažu li se njihove procjene točne, bio bi to nešto blaži pad gospodarstva nego u drugom tromjesečju, kada je skliznulo 0,8 posto. No, bio bi to i već 12. kvartal zaredom kako gospodarstvo pada.
 
Na komentar da Vlada ima vrlo ambiciozan plan za trošenje novca iz EU fondova, Grčić je odgovorio da je to jest ambiciozan plan, ali "da mi te novce imamo te je svim poduzetnicima, lokalnoj upravi, udrugama, razvojnim agencijama, ministarstvima i svima u državi poručio da što prije krenu i pripreme projekte".
 
"Ako vam netko iz bespovratnih sredstava financira trećinu i više vaših investicija, pa vi ste u startu u velikoj prednosti pred konkurentima", poručio je Grčić.
 
Zbog današnjeg prosvjeda radnika Ine na Markovom trgu, novinari su Grčića pitali o stavu Vlade prema Ini, na što je on rekao da ova Vlada nije donijela niti jednu štetnu odluku za Inu.
 
"Uprava Ine je autonomna u svom odlučivanju i u njoj dominiraju članovi s mađarske strane", kazao je Grčić. "Oni vode politiku koju vode i s tim mi nismo zadovoljni, jer smo htjeli vidjeti sve najavljene investicije, modernizaciju i jačanje Ine, a ne smanjenje prihoda, dobiti i ostalog", izjavio je, zaključivši da se zbog svega toga pozicija Vlade u odnosu na radnike Ine ne razlikuje baš mnogo.
 
Na Markovu trgu ispred Banskih dvora danas je počeo prosvjedni skup pod sloganom "Danas Ina, sutra Hrvatska" kojim sindikati te naftne kompanije traže očitovanje premijera Zorana Milanovića na njihove zahtjeve za očuvanje Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije i zaštite 12.000 radnih mjesta.
 
Oko 1500 radnika Ine, kojima su se pridružili Imunološkog zavoda koji nisu primili nekoliko zaostalih plaća, protive se gašenju sisačke rafinerije i njezinom pretvaranju u skladište naftnih derivata iz Mađarske, uništavanju istraživanja i proizvodnje, izdvajanju poslova iz kompanije i otpuštanju radnika Ina Grupe.
 
(Hina) xtam ysbo

Vijesti iz medija | Govori i izjave | Ekonomija