​Potpredsjednik Grčić: Uskoro novi natječaj za potporu poduzetnika iz EU fondova vrijedan oko 180 milijuna eura

Rast izvoza koji bilježimo u ovoj godini dokaz je integracije na jedinstveno europsko tržište, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić na susretu Liderova Kluba izvoznika u srijedu u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak. Tema sastanka bila je uloga Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u poticanja izvoza. 

Od gospodarstva usmjerenog trgovini i napuhanog građevinskog balona, okrećemo se prema industriji i to izvozno orijentiranoj, koja uz turizam, postaje važan segment gospodarstva.

Kao primjer uspješnog izvoznika koji je uz to koristio sredstva EU fondova, potpredsjednik Grčić je naveo tvrtku TIM Kabel, koju je dan ranije posjetio prilikom predstavljanja uspješnih projekata sufinanciranih europskim bespovratnim sredstvima u sklopu Operativnog programa "Reagionalna konkurenstnost 2007.-2013."
Podsjetio je i na predizborni program zasnovan na "pet i", a to su investicije, industrija, inovacije, izvoz i integracija. Rezultati se pomalo ostvaruju. To je dobar put za Hrvatsku, kazao je potpredsjednik Grčić ističući da je Vlada dosta napravila na poticanju poslovne klime.

Informirajući izvoznike o mogućnostima koje su Hrvatskoj otvorene nakon što je Europska komisija odobrila Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", vrijedan 6,881 milijardu eura, potpredsjednik Grčić pozvao je sve poduzetnike da se uključe u ovaj proces korištenja EU sredstava, a prva prilika je već skorašnji natječaj u iznosu od oko 180 milijuna eura. 

U financijskom razdoblju 2014.-2020. važan naglasak je na ulaganjima u istraživanje i razvoj, odnosno povezivanju  znanosti i gospodarstva. 

Čelni ljudi HBOR-a prezentirali su mogućnosti sufinanciranja EU projekata, te programe za poticanje izvoza.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Fondovi EU